Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Gränbys frukostsatsning i final

Frukostsatsningen på Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus har lett till final i Arla Guldko 2021 i tävlingskategorin Årets Frukostlyft. Vinnarna koras 8 november.

Frukost på Gränbyskolan
Gränby allaktivitetshus och Gränbyskolans restaurang är finalist i Arla Guldko 2021 Årets Frukostlyft.

För att ge eleverna en bra start på skoldagen började Gränby allaktivitetshus servera frukost för fem månader sedan i samverkan med Gränbyskolan och Gränbyskolans restaurang. Lärarna märker att många elever är piggare och mer alerta på lektionerna före lunch. De har mer energi – det märks särskilt tydligt när de har prov på morgonen.

Och nu är Gränby allaktivitetshus och Gränbyskolans restaurang en av tre finalister i Arla Guldko 2021 Årets Frukostlyft, som prisar skolor som gjort ett riktigt lyft för att elever ska få en bra start på dagen genom frukost.

Se en film om frukostsatsningen här .

Elever och personal kan äta frukost utan kostnad
Gränby allaktivitetshus är ett nystartat koncept som håller på att utvecklas i Gränbyskolans lokaler. Som ett steg i utvecklingen genomfördes en enkät i årskurs 6–9. En av frågorna var om de var intresserade av att få äta frukost på skolan. Drygt 70 procent var positiva till det.

– När vi insåg att det fanns ett så stort önskemål om frukost bland eleverna så bestämde vi oss för att starta upp det direkt och det är bland det bästa vi har gjort, säger Abiel Habteyohannes, koordinator på Fritid Uppsala.

Alla i skolan, både elever och personal, är välkomna att äta frukost utan kostnad. Här serveras bland annat yoghurt, müsli, smörgåsar, juicer och färsk frukt.

– Vi har en väldigt bra samverkan både med Gränbyskolan och Gränbyskolans restaurang. Vi är glada att kunna erbjuda den här verksamheten och kunna bidra till ökat välmående och rätt förutsättningar att lyckas, säger Jaqline Claesson, enhetschef på Fritid Uppsala.

– Vi vill ge eleverna en så bra start som möjligt på skoldagen, så att de orkar ta till sig kunskap under lektionerna. På bara några månader har det hänt mycket här på skolan, tack vare att vi serverar frukost. Både elever och lärare uppskattar det väldigt mycket. Så det känns jättebra att det uppmärksammas, säger Carina Fagerberg, kock på Gränbyskolans restaurang.

Mättare elever ger mindre matsvinn
Frukosten har även minskat matsvinnet. Eleverna som ätit frukost är inte lika hungriga när de kommer till lunchen. Det gör att de tar en lagom stor portion, i stället för att lägga upp alldeles för mycket mat som de inte orkar äta. Frukosten har också blivit en mötesplats där elever, lärare och annan personal möts i en lugn miljö och bygger relationer på ett avslappnat sätt.

Mer information om Gränby allaktivitetshus
Jaqline Claesson, enhetschef Fritid Uppsala
jaqline.claesson@uppsala.se

Läs mer om finalisterna och tävlingen Arla Guldko .