Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Grafik och keramik i en omvänd samlingsutställning

I utställningen Prints & Ceramics – ett koreografiskt utforskande av museilogistik, provar Uppsala konstmuseum ett omvänt grepp. Konst från museets magasin flyttas successivt in i utställningen och visas för publik. I samarbete med koreografen Marie Fahlin har museets personal arbetat fram ett rörelse-score, där arbetet med att vårda och hantera föremål lyfts fram.

Keramik
Foto: Pär Fredin

Utställningen Prints & Ceramics erbjuder möten med olika delar av ett museum, från magasinets slutna rum till utställningsrummets publika delar. Under utställningens gång kommer museets samlingar att successivt flyttas från magasinet till utställningen, där personal också arbetar med materialet. Grafiska blad, textila tryck och Upsala-Ekeby keramik som inte mött dagsljus på länge lyfts nu fram.

Utställningen innehåller två delar, där arbetet med samlingen är en. Den andra delen är en curerad utställning där bland annat Upsala Ekeby-keramik presenteras jämte samtida konstkeramik.

Koreograferad museilogistik

Till utställning har koreografen Marie Fahlin bjudits in. Tillsammans med museets personal har hon utforskat museiarbetarens rörelser i hanteringen av konstföremål. Fahlin har utifrån sitt koreografiska språk renodlat och lyft fram specifika rörelser och skapat en koreografi som museiarbetarna utför med återkommande intervall under utställningsperioden.   

Varje dag ges en performance som är cirka åtta minuter lång, klockan 12.00, 14.00 och 16.00.

Samarbetet kommer också att resultera i en performance med professionella dansare 14 november. Denna del är ett samarbete med Region Uppsala, Dansverksamheten.

Utställningen Prints & Ceramics – Ett koreografiskt utforskande av museilogistik visas 11 september – 21 november.

Läs mer om Prints & Ceramics på Uppsala konstmuseums webbplats