Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Gradvis återgång till närundervisning

Uppsala kommuns gymnasieskolor övergår från och med 25 januari till och med 1 april till fjärr- eller distansundervisning kombinerad med viss närundervisning. De sju kommunala högstadieskolorna som har delvis fjärr- eller distansundervisning ges möjlighet att förlänga fram till 5 februari.

två killar på en skolgård

Vid en pressträff under torsdagen lämnade regeringen besked om ytterligare förlängningar av nationella restriktioner. Folkhälsomyndigheten meddelade att de rekommenderar att undervisningen på gymnasieskolan ska bedrivas i kombination av fjärr- och distansundervisning och med närundervisning. Rekommendationen gäller 25 januari till 1 april.

– Det är positivt att gymnasiet får möjlighet att börja återgå till viss undervisning på plats nästa vecka. Undervisning som är förlagd på skolan är det bästa för elevernas undervisning och trygghet. Ju mer närundervisning som eleverna får, desto bättre är det säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola i Uppsala kommun.

Följer utvecklingen

Gymnasieledningen kommer att ha fortsatt tät dialog med Upplands lokaltrafik, smittskyddsenheten i Region Uppsala och gymnasieskolorna för att bevaka smittspridningen under aktuell period. Läget kan snabbt förändras och det är önskvärt att Uppsala kommuns gymnasieskolor så snart som möjligt kan komma igång med enbart undervisning på plats.

Gymnasieskolornas planering av undervisningen

Här finns gymnasieskolornas planering samt utbildningar som är undantagna från beslutet  för tiden 25 januari till och med den 19 februari. I genomsnitt 30 procent av eleverna på gymnasiet ska studera på distans. Inför den 19 februari fattar gymnasiechefen beslut om eventuella förändringar i planeringen utifrån aktuellt smittläge.

Gäller inte gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolan omfattades inte av den tidigare rekommendationen om fjärr- eller distansundervisning och påverkas därför inte heller av den justerade rekommendationen.

Viss distans även på högstadiet

När det gäller högstadieskolorna är regeringen och Folkhälsomyndigheten tydliga med att de så långt som möjligt ska hållas öppna under pandemin. För närvarande har de flesta kommunala högstadieskolor i Uppsala närundervisning. Sju högstadieskolor har delvis fjärr- eller distansundervisning och utbildningsförvaltningen har idag fattat beslut om möjlighet till två veckors förlängning för dessa skolor.

– Under tiden har vi en tät dialog med smittskyddsläkare och om smittspridningen inte förvärras är målsättningen en gradvis återgång till närundervisning, för samtliga högstadieskolor, säger Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun.

Utbildningsförvaltningen förlänger även det beslut som säger att alla kommunala skolor ska upphöra med undervisning där elever från olika skolor blandas. Beslutet gäller årskurs 6–9 och påverkar bland annat lektioner i moderna språk, hemkunskap och modersmål som istället kommer att hållas på distans eller på elevernas hemskola.

Läs pressmeddelande från Utbildningsdepartementet om justerad rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan.