Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Gabriella Ekström Filipsson får pedagogiska ledarskapspriset

Vinnaren tar emot priset

Medarbetare på Stordammens skola står förväntansfulla i skolans foajé. De vet att det är en positiv överraskning på gång men inte vad det handlar om. Elever stannar till och undrar vad som händer. På en given signal går en kollega och hämtar rektor Gabriella Ekström. 

– Jag är här för att dela ut kommunens pedagogiska ledarskapspris till dig. Utbildningsnämndens arbetsutskott får in många nomineringar för duktiga skolledare men vi var överens om att priset skulle gå till dig i år, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Medarbetare och elever i foajén tjoar och applåderar. Helena Hedman Skoglund läser upp delar av nomineringarna som har lett till att Gabriella Ekström Filipsson får det pedagogiska ledarskapspriset i år.

– Tack, fantastiska ord! Jag blir berörd och det är extra roligt att jag får det här priset i Uppsala. Det är ett erkännande, säger Gabriella Ekström Filipsson, rektor Stordammens skola och fortsätter: 

– Jag har nått hit tillsammans med alla er som är här. Vi spelar i samma lag och alla spelar på planen. Ingen är på bänken och ingen är på läktaren. Alla på skolan spelar samma match för att vinna. Vi är bästa laget.

Tydlig vision och tydliga mål

Gabriella har arbetat på Stordammens skola sedan 1990 och har varit rektor i 24 år. Skolan var nedläggningshotad när hon tillträdde som rektor. I dag är den attraktiv, framgångsrik och en av de bästa i kommunen. Gabriella har fått flera utmärkelser för sitt arbete som rektor. Senast tog hon hem silvermedaljen när Lärarförbundet utsåg årets bästa rektor 2021.

– För att nå framgång tror jag det är viktigast att ha en tydlig vision och tydliga mål. Det är också viktigt att man håller i och håller ut och förbättrar och förfinar hela tiden. Sedan jag började resan med att vända den här skolan har jag haft samma mål. Och det kommunicerar jag till personalen hela tiden, säger Gabriella Ekström Filipsson.

Alla ska lyckas

Biträdande rektor Jeannette Sångefjord håller ett tal. Hon pratar om Gabriellas målinriktade arbete, att alla elever ska lyckas och att Gabriella hela tiden arbetar med att hitta metoder som ska hjälpa eleverna att nå ett godkänt resultat och mer därtill.

– Du har ett golvnära ledarskap. Med det menar jag att du har örat mot marken och lyssnar in. Tillsammans med oss har du skapat en trygg och fin skola. Resultaten har höjts rejält. I dag är vi en attraktiv skola där personalen mår bra och stannar kvar. Ditt engagemang och din positiva framtidstro smittar av sig, säger Jeannette Sångefjord, biträdande rektor Stordammens skola.

De pedagogiska priserna

De pedagogiska lärarpriserna delas ut till lärare i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Det pedagogiska ledarskapspriset delas ut till en rektor som arbetar inom någon av skolformerna. Priserna kan gå till pedagoger och skolledare i både kommunala och fristående skolor.

Det är kollegor till pedagoger och skolledare, elever och vårdnadshavare som skickar in nomineringar och utbildningsnämnden fattar beslut om vilka som får priserna. 

Måndag 13 december är det en gemensam prisceremoni i samband med kommunfullmäktige.

Läs mer om de pedagogiska priserna