Fritidshem och fritidsklubb flyttar utomhus

Nu införs ytterligare åtgärder för barn och ungdomar i Uppsala kommun. Från måndag 12 april och två veckor framåt, bedrivs all verksamhet på fritidshem och fritidsklubbar utomhus. Dessutom vädjar smittskyddsläkarna till vårdnadshavare att låta barnen stanna hemma från fritidshem och fritidsklubb.

Under skoldagen begränsas elevernas kontakter i möjligaste mån till den egna klassen. När det gäller fritidshem och fritidsklubb blandas eleverna och därmed ökar risken för smittspridning.

–Den här åtgärden gäller till en början två veckor framåt. Sen får vi stämma av hur smittspridningen utvecklar sig, säger Christina Stenhammar, avdelningschef barn- och elevhälsa.

Smittskyddsenheten i Region Uppsala rekommenderar starkt att vårdnadshavare i så hög grad som möjligt ska avstå från att använda fritidshem och fritidsklubb till sina barn under kommande veckor.

–De barn som är på plats på fritidshem och fritidsklubb erbjuds en så bra verksamhet som är möjligt. Men den hålls utomhus så det gäller att ta med rätt kläder varje dag. Även om vårsolen tittar fram nu i april så kan vi få regniga och blåsiga dagar, säger Christina Stenhammar, avdelningschef barn- och elevhälsa.