Från och med 30 juli råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Första steget mot att förenkla för föreningslivet

Nu finns en ny kommunövergripande policy för hur Uppsala kommun ska samverka med föreningslivet och det fria kulturlivet. På gårdagens kommunfullmäktige fastslogs också nya kommunövergripande riktlinjer för föreningsbidrag.

Två barn som spelar innebandy.

- Det ska vara enkelt för föreningslivet att ha kontakt med kommunen. Med en kommungemensam policy och riktlinje ser vi till att oavsett vilken del av kommunen man hamnar hos så är det samma principer som gäller, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har redan idag en lokal överenskommelse med föreningslivet (LÖK) och de principer som gäller inom den överenskommelsen har lyfts in i policyn. Den nya policyn och riktlinjerna fungerar främst som styrning inom kommunorganisationen, från politiken till tjänsteorganisationen.

Enkelt, jämlikt och rättsäkert

I dagsläget ändras ingenting utifrån dessa styrdokument. Men i arbetet med att förenkla för föreningslivet och det fria kulturlivet med en väg in till kommunen är detta ett första steg.
Nästa steg i processen är att samordna hanteringen av föreningsbidrag mellan nämnderna utifrån dessa styrdokument. I det arbetet kommer de bidragsformer som finns idag ses över.

- Föreningslivet och det fria kulturlivet är viktiga för oss medborgare och demokratin. Ansökan och uppföljning av bidrag ska vara enkel, jämlik och rättssäker, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden.

Ta del av ärendet till kommunfullmäktige där den nya policyn och riktlinjerna finns.