Pressmeddelande

Evakueringen av Kvarngärdesskolan ställs in

Den planerade evakuering av Kvarngärdesskolan 1 januari 2022 ställs in efter ett beslut från Mark- och miljödomstolen. Uppsala kommun har bestämt att verksamheten kommer stanna kvar tills de nuvarande lokalerna ska utrymmas och rivas efter vårterminen slut.

Mark- och miljödomstolen har beslutat om en så kallad inhibition som innebär att beslutet om verksamhetsförbudet i Kvarngärdesskolans lokaler tills vidare inte gäller. Mark- och miljödomstolen gör i domen en annan bedömning av riskerna än vad miljö- och hälsoskyddsnämnden och länsstyrelsen gjort i tidigare beslut.

Med anledning av Mark- och miljödomstolens besked fattar Uppsala kommuns fastighetsstab, utbildningsförvaltning och den kommunala fastighetsägaren Skolfastigheter ett gemensamt beslut att Kvarngärdesskolan kan fortsätta att användas under vårterminen 2022.

– Det här är ett välkommet besked som gör att skolans elever och medarbetare inte behöver splittras upp och flytta runt på olika skolor, säger Erik Ojala, grundskolechef.

Mark- och miljödomstolens slutliga besked om det överklagade verksamhetsförbudet i lokalerna kommer senare. Domstolen har preliminärt tagit ställning i sakfrågan grundat på det underlag den haft tillgång till.

Kvarngärdesskolan har satt in flera skyddsåtgärder för att minska risken att fuktskadorna i ytterväggarna ska påverka inomhusluften. Det handlar bland annat om utökade städrutiner, luftrenare och övertryck i ventilationen.

Sedan tidigare har Uppsala kommun fattat beslut om att hela Kvarngärdesskolan ska rivas och en helt ny skola ska byggas på platsen. Inför höstterminen 2022 ska skolan flytta till en tillfällig modulskola på Gränby sportfält.

• Erik Boman, Kommunikationsansvarig för utbildningsförvaltningen
  • Telefon: 018-727 18 99