Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Europas bästa UF-lärare jobbar på Ellen Fries gymnasium

Sepideh Wägner på Ellen Fries gymnasium har vunnit europamästerskap i årets UF-lärare. UF står för Ung Företagsamhet och Sepideh får utmärkelsen för att hon utmanar sina elever och ger dem en framtidstro.

Närbild på kvinna med mörkt hår
Sepideh Wägner

– Jag vill tacka varenda elev jag har haft i år. De har gett mig så mycket energi och kärlek. Jag har världens bästa elever, säger Sepideh Wägner, lärare på Ellen Fries gymnasium.

Sepideh undervisar elever på introduktionsprogrammet i entreprenörskap. De eleverna nominerade henne till årets bästa UF-lärare i regionen och hon tog hem utmärkelsen i mars. I maj utsågs Sepideh till årets bästa UF-lärare i Sverige och 15 juli vann hon titeln även i europamästerskapen.

Ung Företagsamhet (UF) är en ideell utbildningsorganisation som samarbetar med grund- och gymnasieskolor och tillsammans med lärare på skolorna utbildar de elever i entreprenörskap. Elever på introduktionsprogram saknar behörighet till gymnasiet.

– Jag tror att jag får priset för att jag genuint tror på UF som verktyg. Jag är helt övertygad om konceptet och metoden att jobba med entreprenörskap. Jag har sett att eleverna drar nytta av kunskapen de får. Och jag har energi för alla. Kombinationen av att jag tror på det jag gör och att jag tjatar på mina elever har gjort att det har gått vägen, säger Sepideh.

Viktigt med entreprenörskap

Sepideh är uppvuxen i Gottsunda och i Gränby. Hon vet att många har svårt att komma in i samhället och att eget företagande är en möjlig väg för att etablera sig. 

– Jag är övertygad om att entreprenörskap är viktigt i dagens samhälle. Många unga lever i ett socialt utanförskap och har inte nätverket som krävs för att komma in på arbetsmarknaden. De måste kunna skapa egna möjligheter och entreprenörskap är ett bra alternativ. Det handlar om att skapa en inkomstkälla, säger Sepideh och fortsätter:  

– Genom undervisningen i entreprenörskap och samarbetet med UF skapar vi ett forum där ungdomar blomstrar och utvecklas. Det är viktigt eftersom vi annars inte fullföljer skolans mål att skapa delaktiga samhällsmedborgare.

Sepideh undervisar sina elever i hur de startar, driver och avvecklar ett bolag. Det handlar om bokföring, marknadsföring, sälj- och mötesteknik och annat som ingår i företagande.

Trender inom UF-företag

Många elever driver företag inom it och hållbarhet. Tidigare var det populärt att utveckla appar men det har minskat något.

– Mina elever är inte så trendkänsliga. De ser sig omkring i sitt närområde för att hitta verksamheter som är intressanta. Det kan till exempel vara frisörer, bilmekaniker och skönhetssalonger. För många är målet att driva ett bolag som ger ett vanligt jobb, avslutar Sepideh.

Ellen Fries gymnasium har ett nära samarbete med Ung Företagsamhet och på flera av programmen kan eleverna driva UF-företag redan i årskurs 1.

Läs mer på Ellen Fries gymnasiums webbplats