Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Dagliga verksamheter gör fortsatt paus för att minska smittspridning

För att minska risk för smittspridning mellan daglig verksamhet och gruppbostäder inom LSS har Uppsala kommun beslutat att förlänga pausen av vissa dagliga verksamheter. Beslutet har fattats på rekommendation av smittskyddsläkaren i Region Uppsala.

Uppsala kommun pausar tillfälligt de dagliga verksamheter som drivs i kommunens egen regi och där majoriteten av deltagarna bor på gruppbostad enligt LSS. Det gäller knappt hälften av de totalt 80 dagliga verksamheterna. Beslutet gäller till och med 16 april, men kan komma att förlängas.

Åtgärden handlar om att bryta risk för smittspridning mellan daglig verksamhet och gruppbostäder. Många av de som bor i en gruppbostad tillhör riskgrupp. När en daglig verksamhet drabbas av smitta riskerar flera LSS-boenden att få in smittan.

Vård- och omsorgsförvaltningen har i kontakt med de externa utförare som driver daglig verksamhet på uppdrag av omsorgsnämnden rekommenderat dem att vidta samma åtgärder under samma period.

Om daglig verksamhet

Daglig verksamhet är en av insatserna enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa personer med funktionshinder. Det är en form av arbete som också kan ge gemenskap. 

Inom Uppsala kommun finns totalt cirka 940 personer inom daglig verksamhet. Utöver de cirka 80 dagliga verksamheter som kommunen driver i egen regi har omsorgsnämnden avtal med 14 externa utförare att driva daglig verksamhet.