Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Bostad, skola och information viktigt för internationella rekryteringar

Möjligheten att få tag i bostad och skolplats för sina barn är avgörande för många personer som rekryterats internationellt av Uppsalas arbetsgivare. Nu kan båda frågorna bli enklare att hantera sedan kommunen har inlett ett nytt samarbete med en fastighetsägare och en ny internationell skola med brittisk läroplan etableras till hösten.

En kvinna och en man med flyttkartong inne i en lägenhet
Som en del av Uppsala International Hub ska nyrekryterade erbjudas bostad snabbare.

Det pågår en global kamp mellan företag och länder om kompetens. Varje år rekryterar Uppsalas arbetsgivare tusentals med internationella talanger till regionen. Men många lämnar alltför snabbt. I samarbetsinitiativet Uppsala International Hub gör nu universiteten, regionen, Handelskammaren och kommunen gemensam sak för att hjälpa fler att stanna och trivas i regionen. Förutom svenska lönenivåer toppar utmaningar om att skaffa bostad och plats i skola för medföljande barn. Det visar en förstudie med internationellt rekryterade yrkesverksamma i Uppsala.

– Den svenska bostadsmarknaden kan vara svår att förstå och trycket på bostäder är hårt i Uppsala, även om det byggs väldigt mycket nytt. För att underlätta för nyrekryterade har vi arbetat för att få till ett samarbete med fastighetsägare om speciallösningar personer som kanske ännu befinner sig utomlands men har ett anställningskontrakt med en arbetsgivare i regionen, säger Holly Guthrey, näringslivsutvecklare i Uppsala kommun och en av de ansvariga i Uppsala International Hub. Hon vet själv vad som krävs när man ska etablera sig i en främmande värld – för sju år sedan flyttade hon från USA till Uppsala via Nya Zeeland.

Pilotprojekt med Sveafastigheter

Tillsammans med fastighetsägaren Sveafastigheter genomför kommunen nu ett pilotprojekt under sex månader för att internationellt rekryterade personer ska ha en trygg och bra bostadslösning på plats i samband med tillträde av tjänst.

– Vi har en beredskap för att smidigt erbjuda lämpliga bostäder till de internationella talangerna. Genom vår bostadskö kan vi tilldela bostäder efter flera aspekter, vilket gör att vi kan anpassa vår uthyrning efter mottagningsorganisationens behov, säger Lars Gärde, affärsutvecklingschef, Sveafastigheter.

Alana Lennon är amerikanska och har nyss flyttat via Italien till Uppsala för ett nytt jobb. Hon förväntade sig en stressig och lång flytt, men fick som en av de första ta del av stödet från Uppsala International Hub och Sveafastigheters bostadserbjudande.

– Huben kunde hjälpa mig med alla frågor som rörde flytten till Uppsala och Sverige. Jag är extra tacksam för den hjälp jag fick genom pilotprojektet med Sveafastigheter, som gjorde det möjligt för mig att utan stress hitta en lägenhet, snabbt och säkert, säger hon.

Ny skola med brittisk läroplan

I Uppsala finns sedan tidigare skolor som har flerspråkig undervisning, men förstudien visar på en generell brist på skolplatser och att erhålla plats i önskad engelskspråkig förskola/skola inte alltid har varit möjligt. Uppsala har dessutom helt saknat en skola med brittisk läroplan, vilket är viktigt för många familjer som flyttar mellan länder. Efter ett intensivt samarbete med kommunen startar till hösten privata British International School Uppsala, Bisu, en skola som är direkt inriktad på internationella familjer.

– Vi har arbetat tillsammans med fastighetsstaben och Steam Education som ska driva Bisu, för att hitta lämpliga lokaler godkända för skolverksamhet. Läget i det vackra, anrika Hospitalet i Ulleråker blir fantastiskt, säger Mats Eriksson näringslivsutvecklare på Uppsala kommun.

Skolan följer den brittiska läroplanen och all undervisning sker på engelska, enligt initiativtagaren Alaa Hanna vd för Steam Education Group.

– Skolan fyller ett tomrum som saknats i länet för utländska och svenska elever som genomfört delar av sin skolgång i andra länder eller som planerar att gå på internationell skola i annat land, säger han.

Ny webbplats för internationella talanger

På den nya webbplatsen internationalhub.uppsala.se presenteras bland annat frågor om bostad, skolor och annat som underlättar för internationellt rekryterade och deras medföljande att etablera sig i regionen.

– Jag tror att webbplatsen är ett superviktigt första steg för att ordna en mer välkomnande miljö. Förutom att sajten förmedlar massor med information på engelska, samlad på en plats, så kommer vår mottagningsfunktion att vara en interaktiv plats där internationella talanger och deras medföljande partner kan ställa frågor och möta personer som förstår de utmaningar de upplever. Jag önskar att det hade funnits en sådan tjänst när jag anlände hit, jag tror det skulle ha gett mig en helt annan upplevelse, säger Holly Guthrey.

Uppsala International Hub kommer att ha återkommande event och verksamheter för att hjälpa nyrekryterade att etablera sig i samhället och bygga nätverk.

Läs mer om Uppsala International Hub