Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Åtgärder för minskad smittspridning

Uppsala kommun har beslutat att fortsätta hålla ej nödvändiga verksamheter stängda för att begränsa smittspridning av covid-19. Nödvändiga verksamheter som håller öppet ska genomföra riskanalyser och följa alla gällande restriktioner mot smittspridning.

Regeringen meddelade den 18 mars att smittläget är fortsatt allvarligt och förlänger kraven på att endast nödvändiga kommunala verksamheter ska hållas öppna, det gäller till exempel skolor, vård och tekniskt underhåll eller verksamheter som krävs för allmänhetens säkerhet.

Fortsatt stängda verksamheter
Uppsala kommuns krisledningsnämnd har därför den 19 mars förlängt stängningen av all kommunal verksamhet som inte bedöms som nödvändig. Verksamhet som vänder till allmänheten ska som regel ske på distans eller hålla stängt och allt arbete i kommunens förvaltningar och bolag ska även fortsättningsvis ske hemifrån eller skjutas upp.

– Läget i Uppsala är allvarligt med ökande smittspridning. Därför fortsätter vi hålla så många av våra lokaler som möjligt stängda. När påsken närmar sig vet jag att vi är många som längtar efter att träffa nära och kära. Men det är inte läge än. Vi måste avstå från stora firanden och håll avstånd, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande.

Restriktioner för öppna verksamheter
Nödvändiga verksamheter som håller öppet ska genomföra riskanalyser och följa alla gällande restriktioner mot smittspridning. När kommunen bedömer att en service ska öppnas upp ska det ske planlagt och stegvis.

– Vissa arbetsmarknadsinsatser som har hållit stängt kommer att behöva göras mer tillgängliga för att stötta utsatta grupper, där kommer vi att succesivt kunna börja öppna även för aktiviteter som inte kan ske på distans. Konsekvenserna riskerar att bli så stora i en del fall att verksamheterna måste bedömas som nödvändiga idag, äger Mohamad Hassan (L), krisledningsnämndens 1:e vice ordförande.

Undantag för ungas fritidsaktiviteter
Verksamheter med organiserade aktiviteter för idrott, kultur och fritid för barn födda 2002 och senare och verksamheter som omfattas av begränsningsförordning, kan enligt regeringen hållas öppna under förutsättning att pandemilagen och dess föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer följs. Verksamheter som omfattas av begränsningsförordningen är gym, sportanläggningar, badanläggningar, museer, konsthallar och handelsplatser.

– Under det kommande påsklovet när många är lediga och vill vistas i våra friluftsområden är det viktigt att fortsätta undvika trängsel och hålla avstånd till andra. Samtidigt som restriktioner skärps och förlängs måste alla fortsatt ta ett eget ansvar för att inte sprida smitta, säger Fredrik Ahlstedt (M), krisledningsnämndens 2:e vice ordförande.

Elitidrott har undantagits av regeringen och kommer därför även fortsättningsvis att ha tillgång till kommunens lokaler och anläggningar. De skärpta restriktionerna för de kommunala verksamheterna ska omprövas senast den 4 april eller vid krisledningsnämndens nästa möte.