Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Årets elitidrottsstipendiater är: Alva Svennbeck, John Haglöw och Oscar Tarantino

Alva Svennbeck, rytmisk gymnastik, John Haglöw, judo, och Oscar Tarantino, rullstolstennis, får årets elitidrottsstipendium på 40 000 kronor vardera från Uppsala kommun. Alla tre tillhör eliten inom sina idrotter och är aktiva inom sina klubbars ungdomsverksamhet

Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.
Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.

– Stipendiaterna är unga ambitiösa Uppsalabor och som, om de får förutsättningar att fortsätta utvecklas, kommer att tillhöra den internationella eliten inom sina idrotter. För oss är det viktigt att lyfta fram dem som förebilder för våra ungdomar och få bidra till att deras elitidrottssatsning kan bli möjlig, säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

Stipendiet delas ut årligen av idrott- och fritidsnämnden till tre personer, en man, en kvinna och en parasportare som får 40 000 kronor var. Kriterierna är att personerna ska vara framstående inom sin idrott, engagerade i sina klubbars barn- och ungdomsverksamhet och en förebild för barn och unga.

Motiveringarna lyder:

Alva är svensk mästarinna i rytmisk gymnastik och landslagsgymnast som har tävlat både på NM, EM och VM och har en rad medaljer från olika tävlingar nationellt och internationellt. Alva lägger ner oerhört många timmar på träningsgolvet på Fyrishov och vill bli bäst i världen.

När Alva i framtiden nått sina mål ser hon sig själv stå som tränare.

***

John har höga idrottsliga mål och bygger sitt liv kring sin elitsatsning. Han har sedan en tid tillbaka erfarenheter av att träna på National Judo Olympic center i England och har rest världen runt på olika tävlingar. John har höga ambitioner och strävar efter att få delta vid OS 2028.

I sin förening tränar John barn och unga, och uppmuntrar dem att prova fler idrotter. Han agerar utifrån föreningens värdegrund och inte minst utifrån Riksidrottsförbundets satsning om att vaccinera klubben mot doping.

***

Oscar gör en målmedveten satsning mot att inom fem år bli rankad topp tio i världen inom rullstolstennis. Oscar kombinerar sin idrott med gymnasiestudier på Celsiusskolan i Uppsala. Trots sin unga ålder och att han inte har tränat rullstolstennis så länge, spelar han både på junior- och seniornivå – nationellt och internationellt.

För mer information

  • Maria Patel (S), Ordförande idrotts- och fritidsnämnden
  • Telefon: 018-727 60 79
  • E-post: maria.patel@uppsala.se