Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Konsument Uppsala tipsar: så kan du göra om utgifterna är större än inkomsterna

Coronapandemin har bidragit till en försämrad ekonomi för många, till exempel på grund av minskad inkomst eller arbetslöshet. Om du oroar dig över din ekonomi kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivning.

Ekonomi puff

Betala rätt saker först

Hos kommunens budget- och skuldrådgivning får du stöttning och råd om hur du kan prioritera bland utgifterna. Du får hjälp med att kartlägga din vardagsekonomi.

– När det gäller utgifter ger vi alltid rådet att betala rätt saker först. Viktigast är alltid hyra, el och mat. När de viktigaste utgifterna är betalda resonerar vi tillsammans om vad som ska prioriteras, säger Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare.

Kontakta fordringsägare innan förfallodatum  

Det är viktigt att du fortsätter att öppna posten och håller koll på fakturor, även om du är orolig och känner dig stressad över din ekonomiska situation. Har du en faktura som du inte kan betala i tid ska du kontakta fordringsägaren, det vill säga den som du är skyldig pengar. Förklara din situation och fråga om du kan få betala fakturan senare.

– Ta kontakt med fordringsägaren innan förfallodatum. Då har du större chans att få anstånd, det vill säga att få betalningsdatumet framflyttat. Det är betydligt svårare om ärendet har gått vidare och du har fått påminnelser, berättar Elin Håkanson.

Låna aldrig för att betala andra lån

Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att planera din ekonomi både på kort och lång sikt. Att gång på gång flytta fram betalningsdatum på fakturor är ingen lösning som fungerar i längden. Inte heller att ta lån för att betala tillbaka på andra lån.

– Med ditt nuläge som utgångspunkt planerar vi din ekonomi tillsammans och försöker hitta lösningar som fungerar i längden. Du ska aldrig låna pengar för att betala andra lån. Då riskerar du att hamna i en situation som är svår att ta sig ur, säger Elin Håkanson.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen om du är orolig

Om du är ekonomiskt stressad, känner oro eller upplever att du är på väg mot en ekonomisk kris kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen. Rådgivningen är kostnadsfri. Ring gärna. Du kan också boka en tid för ett telefonmöte med en budget- och skuldrådgivare. 

Här kan du läsa mer om budget- och skuldrådgivningen.