Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kommun – en del av Sveriges beredskap

Uppsala kommun deltar för fjärde året i rad i Krisberedskapsveckan. Precis som förra året blir veckan digital och målet är att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris. Vi tog tillfället i akt att intervjua Magdalena Sjelin och Helena Niwong som jobbar som beredskapssamordnare på enheten för krisberedskap och civilt försvar på Uppsala kommun för att höra deras tankar kring just beredskap.

En man som håller i morötter från sin egen odling

Berätta om krisberedskapsveckan.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Kampanjen leds av MSB och genomförs främst av kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer. Men även föreningar, studieförbund, skolor, näringsliv, arbetsplatser, butiker, bostadsbolag, elleverantörer är varmt välkomna att delta på det sätt som passar den egna verksamheten.

Vad bör man som privatperson tänka på för att vara förberedd för en kris?

Tänk igenom vad du eller din familj behöver för att er vardag ska fungera under en kris. Fundera över vilka risker som finns just där du bor. Lokala risker. Om du till exempel bor nära ett vattendrag som riskeras att översvämmas finns det god anledning till att fundera hur du skulle hantera en översvämning i ditt hus. När du börjar tänka kring din egen beredskap har du tagit första steget i dina förberedelser. En fylld vattendunk är bättre än en tom. Men det handlar också om att fylla på med kunskap som att exempelvis gå en första hjälpen-kurs.

Och om man bara ska välja ut några få viktiga saker att ha vid eventuell kris?

Vid en kris är de viktigaste sakerna:

  • vatten
  • mat
  • information
  • värme

Det kan därför vara bra att ha några fyllda vattendunkar hemma och mat med lång hållbarhet som exempelvis konserver eller frystorkad mat. Det är också bra att ha en vevradio för att du ska kunna ta emot information från Sveriges radio P4. Och filtar, varma kläder eller annat som kan hålla dig varm. Men tänk också på dig eller din familjs specifika behov, till exempel om det behövs någon speciell medicin eller specialkost.

Hur ser era egna krislådor ut?

Magdalena: Innehållet i min krislåda har ökat och varierat under åren. Jag började med en plastlåda när jag bodde i lägenhet som jag fyllde med utrustning (vevradio, batterier, tändstickor, spritkök och så vidare samt mat med lång hållbarhet. När jag flyttade till hus blev krislådan för liten och jag började istället förvara mat för ett antal dagar i mitt skafferi. Utöver det har jag ett gäng vattendunkar, ficklampor utspridda i huset, en första hjälpen låda samt telefonnummer nedskrivna i en bok. Tänker att en krislåda aldrig blir färdig utan den behöver hela tidens ses över och justeras beroende på hur ens vardag ser ut.

Helena: Min krislåda har sen jag flyttade till hus för fem år sedan vuxit från att bara varit en vattendunk till att nu innehålla även mat och utrustning. Mycket av utrustningen (sovsäck, spritkök och så vidare) är sådant vi använder i vardagen när vi är ute i naturen. Vår krislåda innehåller konserver, pasta, bröd som gör att vi klarar oss ett antal dagar. Vi har även ett antal vattendunkar och vevradio.


Ser ni ett ökat intresse för den här typen av frågor?

Ja det gör vi. Särskilt nu under pandemin har medvetenheten om hur sårbart samhället kan vara ökat, vilket har gjort att frågorna kommit upp på agendan.

Är svensken generellt sett redo för en kris?

Svensken är generellt sett mer redo för en kris nu än för några år sedan men det kan bli bättre. Krisberedskapsveckan är ett sätt att synliggöra allas ansvar och roller vid en kris. Allas insats vid en kris, oavsett dess storlek är viktig för att stärka Sveriges beredskap.

En sista uppmaning till alla uppsalabor som vill känna sig förberedda för en eventuell kris?

Fundera kring din egen beredskap och vad just du behöver. Öka din beredskap redan idag genom att fylla den där vattendunken som står tom i garaget eller köp ett extra pastapaket när du ändå är och handlar. Börja smått och låt din hemberedskap växa med tiden.

Läs mer om om vad du kan göra för att vara förberedd