Fritidsklubbarna får böcker om jämställdhet

Fritid Uppsala fick kommunens jämställdhetspris i våras för sitt målmedvetna jämställdhetsarbete för barn och unga. Prispengarna har gått till att köpa böcker med temat jämställdhet. Böckerna delas ut nu i december till alla fritidsklubbar runt om i Uppsala.

Böckerna som delas ut på kommunens fritidsklubbar.

Nu ligger 24 bokpaket färdiga att spridas till fritidsklubbarna, som en del i det fortsatta arbetet för att alla barn och unga ska må bra och känna sig hemma på fritidsklubbarna. Varje paket innehåller sex böcker med det gemensamma temat jämställdhet.

– Det är hos barn och unga som vi startar och bygger framtiden. Vi vill därför erbjuda dem böcker med normbrytande värderingar, böcker att bläddra i och få input av och känna igen sig i – och bara njuta av att läsa. Jag hoppas att de tycker att de är roliga också, säger Maud Uppvall som är enhetschef på Fritid Uppsala.

Fritid Uppsala hörde av sig till barnboksbibliotekarien på Stadsbiblioteket och förklarade att de ville använda prispengarna till böcker. Utifrån sin profession valde hon ut skönlitteratur och faktaböcker anpassade till åldern 10–12 år. Personalen på barnbiblioteket möter barn i samma ålder som personalen möter på fritidsklubbarna.

– De vet därför vad som fångar dem. Vi har använt alla våra prispengar på böckerna, 25 000 kronor. Och nu ska de levereras ut i hela kommunen. Det känns så rätt att använda pengarna för att fortsätta vårt jämställdhetsarbete med barnen.

Böckerna som delas ut på kommunens fritidsklubbar heter:

• Rebellens nybörjarbok: konsten att låta tillsammans
  • Brorsan är kung!
  • Backa hem, Nilla!
  • Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda
  • Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor
  • Barn som förändrade världen

Varje fritidsklubb får använda böckerna som de vill. Vad de väljer kan bero på hur barngruppen ser ut och på storleken på klubbarna. Den minsta klubben har 17 barn och den största 260 barn. Alla har olika sätt att jobba.

Det kan bli högläsning eller bildas bokklubbar. Böckerna kan gå att låna hem, de kan användas som diskussionsmaterial eller kanske bli priser i en tävling.

– Boken Barn som förändrade världen kan användas i en bokcirkel och skapa en dialog och ge ökad kunskap, till exempel när barnen läser om Greta Thunberg som de redan känner till.

Böckerna är ett ytterligare lyft i jämställdhetsarbetet

Fritidsklubbarna använder böckerna utifrån hur de jobbar med jämställdhet. Det kan vara något aktuellt ämne som barnen och fritidsledarna vill lyfta och uppmärksamma med hjälp av böckerna.

– Barnen är 10–12 år och det är mycket som rör sig i huvudet i den åldern. Vem är jag? Vem vill jag vara? Någon i personalen känner kanske att de vill ge bort en bok, för att den handlar om något som de har pratat om med ett barn.

Fritid Uppsala använder och utvecklar löpande metoder och arbetssätt som skapar delaktighet, stärker jämställdheten och motverkar exkluderande normer för kön och andra diskrimineringsgrunder. Det stod i motiveringen till att de vann priset 2021.

Böckerna ses som ett ytterligare lyft i det pågående jämställdhetsarbetet. Fritidsklubbarna är hbtq-certifierade och personalen och verksamheten drar åt samma håll. Samtal om attityder, normer och värderingar ingår i arbetet naturligt.

En av fritidsledarnas viktigaste uppgift är att förmedla samma rättigheter och samma möjligheter för alla.

– Alla barn ska få samma möjligheter att göra det som de tycker är roligt. Det ska vara lika för alla!

En jämställd fritid för barn är vårt grunduppdrag. Barn och unga ska känna sig delaktiga och ha samma inflytande. På fritidsklubbarna vågar vi prata om att bryta normer och om fördomar.

Personalen ställer ständigt frågor som: Vad vill barnen göra? Hur lyssnar vi in alla? Når vi alla? Missar vi någon?

Fritidsklubbarna har ett nära samarbete med skolorna. Och skolorna arbetar med jämställdhet på samma sätt som fritidsklubbarna. Varje vår presenterar fritidsklubbarna sig för årskurs 3 för att nå nya barn och berättar då för både elever och vårdnadshavare vad barnen kan göra där.

Jämställdhetspriset går till verksamheter som arbetar normkritiskt

Jämställdhetspriset delas ut varje år av Uppsala kommun för att uppmärksamma en verksamhet eller en person inom Uppsala kommun som genomfört ett medvetet och normkritiskt arbete som bidragit till varaktig jämställdhet.

Priset delas ut för att uppmärksamma verksamheter eller medarbetare inom Uppsala kommun som genom ett aktivt, medvetet och normkritiskt arbete har bidragit till varaktig jämställdhet och främjat kommunens jämställdhetsarbete. Pristagaren får 25 000 kronor och presenteras på internationella kvinnodagen 8 mars. Jämställdhetsrådet utser pristagaren.

Juryns hela motivering för att ge Fritid Uppsala priset

Juryns motivering: ”Med hög kompetens, stor kreativitet och brinnande engagemang möjliggör Fritid Uppsala innehållsrika aktiviteter i en trygg miljö där alla barn och unga ska må bra och känna sig hemma. Fritid Uppsala följer upp, använder och utvecklar löpande metoder och arbetssätt som skapar delaktighet, stärker jämställdheten och motverkar exkluderande normer för kön och andra diskrimineringsgrunder. För sitt viktiga, systematiska och målmedvetna jämställdhetsarbete för barn och unga tilldelas Fritid Uppsala kommuns jämställdhetspris 2021.”