Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsalas råd för funktionshinderfrågor byter namn

Kommunstyrelsen fattade under onsdagen beslut om att byta namn på det lokala handikapprådet till Uppsala kommuns funktionsrättsråd. Beslutet sker utifrån en översyn av samtliga kommunala råd och ska bidra till större inkludering.

Skogpromenad med två personer, en med rullstol, och två hundar.

– Nu ändrar vi namn på handikapprådet till funktionsrättsrådet. Handikapp är ett gammaldags ord som vi inte ska använda som kommun. Ord spelar roll och nu gör vi om och rätt, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I samband med beslutet om namnbyte flyttas också ansvaret för rådet över från omsorgsnämnden till kommunstyrelsen.

– Detta ger funktionsrättsrådet och funkisfrågorna en tydligare roll samtidigt som vi kommer få möjlighet till en bättr– e överblick. De kommuner som lyckats väl med funktionsrättsfrågor är de som tar ett tydligt ansvar på högsta nivå och då behöver vi ett perspektiv som omfattar hela kommunens verksamhet, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande Uppsala kommuns funktionsrättsråd.

Utredningen har skett i dialog med berörda intresseorganisationer och verkställs direkt.

Läs kommunstyrelsens ärende om översyn av de kommunala råden (PDF, 2 MB)