Pressmeddelande

Uppsala kommun erbjuder alla medarbetare inom vård och omsorg vaccination mot säsongsinfluensan

Med start den 3 november kan samtliga medarbetare inom äldreförvaltningen och omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun vaccinera sig mot säsongsinfluensan och få pengarna tillbaka. Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala rekommenderar vaccination för att skydda de som arbetar inom vård och omsorg och känsliga grupper i samhället. Därför väljer de båda förvaltningarna att finansiera vaccination av samtliga medarbetare.

Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala menar att det nu när covid-19 ökar i hela länet är viktigare än någonsin att skydda sig mot säsongsinfluensan. Det gäller särskilt för personer som arbetar inomvård och omsorg och känsliga grupper med nedsatt immunförsvar, såsom brukare inom äldreförvaltningens och omsorgsförvaltningens omsorg. Därför erbjuder förvaltningarna samtliga medarbetare att vaccinera sig och få pengarna tillbaka. Möjligheten för medarbetarna att vaccinera sig gäller från den 3 november till årets slut.

- I det här läget är det extra viktigt att våra medarbetare håller sig friska. Det handlar både om att minska risken för att våra äldre blir sjuka och att inte öka belastningen på sjukvården, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande i Uppsala kommun.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förstärka informationen om vaccination mot säsongsinfluensan 2020/21.

- Det är särskilt viktigt, mitt i pågående pandemi, att budskapet om vikten av att vaccinera sig når ut till så många som möjligt. Vi vill vidta de åtgärder som behövs för att skydda både de som är i vår omsorg och våra medarbetare som också är utsatta i detta läge. Det ingår i vårt ansvar som arbetsgivare, säger Angelique Prinz Blix (L), ordförande i omsorgsnämnden.

Det är Region Uppsala som ansvarar för vaccinationen och cirka 6 200 medarbetare omfattas av erbjudandet.