Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Unga tar hand om sin kommun

Trots en ovanlig sommar där flera verksamheter har ställts in på grund av Corona-pandemin så lyckades Uppsala kommun, tillsammans med förvaltningar och bolag, ordna sommarjobb åt alla de niondeklassare som sökte.

Regnbågstoaletten i Gränbyparken
Toalett målad i regnbågens färger, Gränbyparken

Att kunna erbjuda skolungdomar ett första sommarjobb är viktigt för både de själva och samhället. Men i och med Corona-pandemin så var det osäkert om Uppsala kommun skulle lyckas få fram jobb till alla de 1 500 som sökte. 500 jobb föll bort, till exempel inom äldreomsorgen och stora arrangemang som O-ringen.

Men tack vare ett stort engagemang och lösningsfokus från olika förvaltningar och bolag inom kommunen så togs nya sommarjobb fram. Exempel på nya sommarjobb är placeringar på fritidsgårdar och fritidsklubbar, lokalvård, parkarbete, inom föreningslivet och på badbussar. Totalt har nu cirka 2 040 ungdomar blivit erbjudna jobb, inklusive sprint-elever, ett fåtal åk 7- och 8-elever och feriepraktik till funktionshindrade.

Några ungdomar fick chansen att sommarjobba på Uppsala brandförsvar, där de utöver målat övningsområdet, även fått prova på livet som brandman i form av att testa klippa bilar, skjuta vatten från släckbil och gå i kallrök. Några andra ungdomar fick chansen att sprida positiva värderingar då de målade Gränbyparkens offentliga toalett i regnbågsfärger för att visa på allas lika värde. Och i Stadsträdgården har ett gäng ungdomar hjälpt till med att bland annat rensa rabatter, måla och städa.

Tack till alla som bidragit till att ordna fram dessa jobb och tack till alla ungdomar som bidrar till att ta hand om vår kommun.

Se filmen om Axel och Vegas sommarjobb hos brandförsvaret

Filmen är borttagen på grund av tillgänglighetsbrister

Se även

Eriks sommarjobb på återvinningscentralen

Unga förverkligar sina företagsidéer i sommar

Sommarjobb med tema mänskliga rättigheter och nationella minoriteter