Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Unga förverkligar sina företagsidéer i sommar

Under fyra veckor deltar 210 gymnasieungdomar i ett entreprenörsprogram i Uppsala. De får en introduktion i att driva företag, hjälp att utveckla en affärsidé och en handledare att bolla frågor med. Ungdomarna får 2 000 kronor i startbidrag och pengarna de tjänar i företaget är deras egna.

En tjej och träd i bakgrunden.

– Mitt projekt heter Våga hitta glädje. Jag vill göra något för samhället och de unga eftersom många unga känner stor press och inte mår så bra. Med Våga hitta glädje erbjuder jag föreläsningar för skolungdomar, föräldrar och idrottsföreningar, berättar Lotta Weyhenmeyer, en av deltagarna i entreprenörsprogrammet.

Föreläsningarna handlar om hur man kan hantera press på sig själv och press som man upplever att samhället ställer på en. Idén till Våga hitta glädje kommer från Lottas egna erfarenheter. Hon har tidigare ställt lite för höga krav på sig själv, både inom skolan och idrott.

– Jag kände mig ensam och tror att jag hade blivit väldigt glad om någon hade berättat att det finns hjälp att få. Så att det inte går så långt att man tappar fotfästet utan att man hittar nödbromsen i tid, säger Lotta.

Lotta tog kontakt med entreprenörsprogrammet Rookie Startups i våras och presenterade sin idé. Nu är hon en av 210 gymnasieungdomar i Uppsala som får en introduktion i att driva företag, hjälp att utveckla en affärsidé och en handledare att bolla frågor med. Entreprenörsprogrammet pågår i fyra veckor och ungdomarna får 2 000 kronor i startbidrag. Pengarna som de sedan tjänar i företaget är deras egna.

– Rookie Startups vill öka ungas intresse för företagande. Genom vårt entreprenörsprogram kompletterar vi kunskaperna som de utvecklar i skolan. I år har vi fler deltagare än någonsin och det är vi glada för. Det är fantastiskt att få stötta affärsidéer som Lotta Weyhenmeyers Våga hitta glädje, säger Erik Nobs-Lindau, programansvarig för Rookie Startups i Uppsala.

Lotta har just startat en webbplats och ett Instagram-konto. Nu kontaktar hon möjliga sponsorer och idrottsföreningar. Hon organiserar sina föreläsningar och i augusti ska hon ta kontakt med skolor. Våga hitta glädje är ett långsiktigt projekt som Lotta har drömt om länge.

– Rookie Startups har hjälpt mig att våga ta steget och få igång mitt projekt. Jag har lärt mig mer om marknadsföring och sponsorer. Jag har också fått värdefulla tips om hur jag ska ta betalt, hur jag kontaktar möjliga kunder och hur jag bygger en webbplats. Min handledare ger mig konkreta råd om saker jag inte kunde tidigare, avslutar Lotta.

Uppsala kommun samarbetar med Rookie Startups. Förutom entreprenörsprogrammet ingår även Rookie Startups Entry i samarbetet. Rookie Startups Entry är ett program för nyanlända. Vid sidan av entreprenörskap ingår vägledning kring hur man söker jobb, hur man gör på en arbetsintervju, hur man skriver cv och hur man kan sticka ut genom sitt cv i programmet.

Läs mer om entreprenörsprogrammet och Rookie Startups Entry på uppsala.se

Se filmen med Lotta Weyhenmeyer

Filmen är borttagen på grund av tillgänglighetsbrister