Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

SM-silver till Lundellska skolan i Ung Företagsamhet

Hela tre lag från Uppsala kommun tävlade SM-finalen i Ung Företagsamhet i tisdags. Företaget Bivaxfabriken från Lundellska skolan kom på delad silverplats.

Albin Ljudén, Victor Olsmats och läraren Paul Hodacs firar med ett diplom i händerna
Albin Ljudén, Victor Olsmats och läraren Paul Hodacs från Lundellska skolan firade silverplatsen i SM i Ung Företagsamhet.

Ung Företagsamhet är en kurs och tävling som varje år engagerar tusentals elever på svenska grund- och gymnasieskolor. I år var slutfinalen digital, men det hindrade inte engagemanget och glädjen. Albin Ljudén och Victor Olsmats från Lundellska skolan kom på delad silverplats med sitt företag Bivaxfabriken i kategorin årets UF-företag. Det är den mest prestigefyllda kategorin med 37 lag från hela landet som tävlade i finalen.

Bivaxdukar blev ett framgångskoncept

– I augusti visste vi inte ens att vi skulle driva UF-företag men nu står vi på prispallen. Det är helt sjukt, säger Albin som är vd i Bivaxfabriken, direkt efter tävlingen på tisdagkvällen.

Albin och Victor har haft fokus på målsättning och affärsmodell redan från start. De visste att de ville skapa en bra säljkanal online, nå en omsättning på 200 000 kronor och nyttja sina förkunskaper kring digital marknadsföring och säljtekniker. Sagt och gjort landade affärsidén på egenproducerade bivaxdukar och företaget Bivaxfabriken. Redan före SM-finalen hade de sålt för över en halv miljon kronor. Nu siktar de på att starta ett aktiebolag.

Silverplats även till lärare

Från Lundellska skolan deltog även Lukas Molund med sitt företag Zellection UF i kategorin årets säljare. Från Fyrisskolan tävlade Hendrik Michelassi, Mikael Martinsson och William Karlsson med företaget i kategorin årets innovation med sitt smarta hyllsystem YourShelf.

Engagerade lärare är en förutsättning för framgångarna. Camilla Krüger från Celsius skolan kom på delad silverplats i kategorin årets UF-lärare.

– Självklart är det fantastiskt kul, men det bästa är att få göra den här resan med UF-eleverna, säger hon.

Ett grattis från Uppsala kommun

Uppsala kommun stöttar Ung Företagsamhet. Vi gratulerar de unga företagarna till framgångarna och hoppas få följa deras entreprenörsresor i många år.