Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Konsument Uppsala ger tips inför köp av begagnad bil

Att köpa en begagnad bil kan kännas svårt. Det är många som kontaktar Konsument Uppsala efter köpet då de har upptäckt fel på bilen. Här kommer några tips på vad du kan göra för att undvika problem.

Tips för att köpa begagnad bil

Var noggrann när du väljer bilhandlare

Köp gärna bilen av en bilhandlare som är ansluten till MRF (Motorbranschens Riksförbund). Förbundet arbetar hårt för att skapa en seriös bransch. När du köper från en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, till skillnad från om du köper en bil av en privatperson på Blocket. Och köp gärna av en lokal bilhandlare så slipper du åka långt om bilen skulle börja krångla efter köpet.

Kolla alltid på varudeklarationen

Varudeklarationen är ett papper som sitter på vindrutan eller bredvid bilen. Läs den noga innan du skriver under köpekontraktet! Varudeklarationen beskriver bilens skick. På så sätt vet du vad du kan förvänta dig av bilen. Finns det ingen varudeklaration? Välj en annan bilhandlare.

Läs igenom avtalet

Innan du skriver under köpekontraktet är det viktigt att du läser igenom det noga. Lovar säljaren att det ska ingå nya vinterdäck? Eller att bilen ska vara nyservad vid leverans? Se till att det står i avtalet! Om det bara är ett muntligt löfte är det svårt för dig att bevisa vad du har blivit lovad.

Håll koll på dina rättigheter

Om det ändå skulle visa sig vara fel på bilen kom ihåg att du har rättigheter. Du har 3 års reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Bilhandlare pratar gärna om garantier, men det är frivilligt att ge garantier. Du kan klaga hos bilhandlaren om bilen är i sämre skick än lovat eller har fel som säljaren inte har informerat dig om. Klaga så snart du upptäcker felet.

Har du frågor innan eller efter bilköpet, är du välkommen att kontakta oss på Konsument Uppsala. Vi är inga bilmekaniker, men vi är duktiga på konsumenträtt och reklamationer.

Mer information: uppsala.se/konsument