

Artikeln publicerades första gången 1 juli 2020.
– Det bästa med att jobba på återvinningscentralen är att jag möter mycket människor. Jag pratar med dem och visar var de ska slänga sina grejer. Jag städar också och om någon har slängt i fel container flyttar jag över sakerna så att det blir rätt sorterat, säger Erik Jonsgården.
Återvinningscentralen är vana att ha sommarjobbare för att lösa bemanningen när ordinarie personal har semester men det brukar vara universitetsstuderande, det vill säga personer som är 20–25 år. I år är första gången de tar emot sommarjobbare som just har gått ut årskurs 9.
– Det är jättebra att vi är med och bidrar till att skapa jobb för ungdomar. Det är viktigt. Jag minns själv att man ville arbeta i den åldern. Och ungdomarna tillför energi. De gör arbetet roligare för vår ordinarie personal. Så jag är öppen för att ta emot sommarungdomar även nästa år, säger Lennart Stjernlöf, driftledare.
På återvinningscentralen gör man nytt av gammalt och kopplingen till secondhand är självklar. Återbruket hämtar saker från återvinningscentralen minst tre gånger i veckan. Sopstationsstämpeln är borttvättad sedan länge och Lennart berättar att de arbetar med tre punkter som han kallar framgångsfaktorer; aktivt kundbemötande, sortering och allmän ordning. Med det konceptet i tankarna har alla goda förutsättningar att göra ett bra jobb på återvinningscentralen.
– Vi ska inte stå och vänta tills någon kommer och frågar. Besökarna är våra kunder och vi söker upp dem ungefär som man gör i en butik. Det är bra att vi får kontakt och guidar, för då slänger kunderna på rätt sätt nästa gång de är här, berättar Lennart.
Coronapandemin gjorde det svårare att hitta arbetsplatser till de 1 400 niondeklassare som sökt sommarjobb via Uppsala kommun. Men med förenade krafter såg kommunens förvaltningar, kommunala bolag och föreningar till att ungdomarna kunde erbjudas jobb och få en meningsfull sysselsättning i sommar.