

Hugo Larsson såg genuint överraskad ut när Företagarna kom på besök till Save by Solars huvudkontor i Uppsala i mitten av oktober och meddelade att han och vd:n Linus Werner utnämnts till Årets unga företagare i Sverige 2020. Ändå har de båda under åren tilldelats en hel rad med utmärkelser, bland annat Bona Postulata, Årets Unga Entreprenörer i Sverige 2017 och Veckans Affärers Supertalang 2018.
– Det är obeskrivligt att bli utnämnd till Årets unga företagare bland alla de andra som var nominerade i Uppsala och andra län. Det är jättestort för oss, säger Hugo, fortfarande lite tagen en vecka efter prisutdelningen.
Save by Solar har vuxit kraftigt de senaste åren, från en omsättning på 29 miljoner kronor 2018 till 90 miljoner kronor 2019 och har nu kontor i fem städer och 65 anställda. Att växa i takt med solenergimarknaden var Hugos och Linus plan redan när de startade bolaget 2014.
– Vi sneglade på tyska marknaden, som hade vuxit extremt mycket. Sverige såg ut att följa den trenden, även om vi var långt efter. När vi pitchade bolaget sa vi ”det kommer att explodera med solceller i Sverige och vi vill vara en del av det”.
Starkt stöd för företagare i Uppsala
Deras grundidé är att skapa enkla, lönsamma och säkra lösningar för företag att producera och konsumera förnybar energi, framför allt från solceller. Framgångsreceptet från dag ett var, enligt Hugo, att de lyssnade på potentiella kunders behov.
– Vi ringde alla stora fastighetsbolag och frågade varför de inte hade mer solceller. Så gick vi hem och snickrade lösningar på alla deras utmaningar. Vi kunde utveckla något som de faktiskt hade sagt att de ville ha, säger han och får det att låta väldigt enkelt.
Han menar att han och Linus också fick ett starkt stöd från de olika företagsfrämjande organisationerna i Uppsala och inte minst från Uppsala universitet, där de båda studerade.
– Vi är väldigt glada att det var just i Uppsala som vi startade bolaget. Både universitetet och staden är fantastiska, inte bara för studenter, utan även för företag. När vi startade satt vi på Drivhuset som är en institution för att få igång unga företagare. Vi är även med i UIC (Uppsala Innovation Centre ) som är en typisk språngbrädesprocess för bolag som vill testa sina affärsidéer. Även via Bona Postulata och Connect har vi fått mycket hjälp.
Ännu har de ett starkt stöd för tillväxt via bland annat Almi, UIC och Swedish Scale-up, som har valt ut olika bolag med målet att komma upp i omsättning på 100 miljoner kronor.
– Det har vi väl lyckats med nu. Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag tycker verkligen att Uppsala har varit ved till vår inre eld.
Kommunen borde lyfta fram unga företagare mer
För att underlätta för fler att lyckas i sitt nyföretagande önskar Hugo att kommunen lyfter fram unga företagare mer i rampljuset. Som han och Linus själva har fått genom priserna.
– Det är svårt att få ett helikopterperspektiv på dig själv, du är så inne i ditt arbete, det är svårt att se att man ska orka hålla i. Kommunen skulle kunna skapa fler forum där man lyfter fram unga företagare generellt.
Att växa snabbt är ingen nöjesresa. Hugo menar att rekryteringsfrågan har varit den största utmaningen. Många av bolagets anställda kommer från Uppsala universitet, en del pluggar ännu och jobbar deltid.
– Med bolag som växer fort uppstår frågor som man inte hade kunnat förutspå. Det är svårt att hitta rätt folk. Men universitetet är en väldigt bra plats att rekrytera på, vi har varit och föreläst mycket i olika sammanhang. Det gör att vi bygger en kännedom om oss lokalt bland både studenter och annan arbetskraft.
– Vi vill hitta folk med värderingar som ligger i linje med våra. Man ska inte dyrka fossileldad kraft. Om man har liknande värderingar som oss som driver bolaget är det lättare att se en längre framtid för den personen i bolaget. Det är ett första steg, att känna ”vi kommer nog att funka rätt bra tillsammans”.
”Det vore fint att hjälpa dem som har hjälpt oss”
Och utmaningarna lär bestå. Hugo, som titulerar sig affärsutvecklingschef, planerar fortsatt tillväxt, nu närmast med ett nytt kontor i Göteborg. Hur mycket de ska växa vågar han inte säga, men solenergimarknaden har växt med 50 till 75 procent årligen de senaste åren.
– Jag väl försökt räkna på vår tillväxt ungefär 75 gånger men det blir aldrig som man tänkt sig. Vi får se hur det går i år på grund av allt som har hänt. Generellt har vi tänkt att minst växa med marknaden. Vi får mycket mer förfrågningar från våra kunder och vill kunna hjälpa dem och kunna leverera på det. Det är inte slut på tillväxtresan än.
Save by Solar får väldigt bra omdömen från sina kunder, som bland annat Ica fastigheter, Castellum och Klövern. Hugos recept för goda kundrelationer är transparens, att alltid tala med kunderna.
– Vi har haft projekt som har gått rent dåligt. Vi försöker alltid fånga upp det, fråga, vara öppen, kunna ta feedback för att kunna bli bättre till nästa gång. Alltid lyssna på kunderna.
Även om han går runt och suktar efter tak på stan vill han inte peka ut något drömprojekt.
– Men det vore kul att jobba vidare med kommunen, regionen, andra institutioner, inklusive universitetet. De sitter på väldigt mycket stora fastigheter. Nu går de ju alla under upphandling, så det är ingen man bara kan ringa och fråga om vi kan jobba tillsammans. Men det vore fint att hjälpa dem som har hjälpt oss och bidra till en bättre framtid.
Hugos fem tips till nybakade studenter som vill bli entreprenörer
- Fråga efter kundernas behov.
- Våga. Vi lever i ett land som tillåter oss attvåga testa våra idéer, vi har ett fantastiskt skyddsnät. Om du har den förmånen att inte ha så många andra att ta hänsyn till, våga lev ut dina drömmar och idéer
- Ta del av de stöd som finns för att starta företag
- Hårt arbete ger resultat.
- Ge aldrig upp.
Fakta om Save by Solar
- Grundat 2014
- Grundare och ägare: Hugo Larsson (affärsutvecklingschef) och Linus Werner (vd)
- Omsättning: 90 miljoner kronor (2019)
- Antal anställda: cirka 65 heltid
- Kontor: Huvudkontor i Uppsala, fyra sälj- och produktionskontor i övriga Sverige, snart öppnar ett till.
Nätverk för stöd till Uppsalas företag
Uppsala kommun stödjer och samarbetar med en rad organisationer som på olika sätt främjar stadens växande näringsliv, bland annat Connect , Almi , Uppsala Innovation Centre och Bona Postulata .
Läs mer om entreprenörsnätverk i Uppsala, som du som företagare kan ha nytta av.