Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Alla niondeklassare som sökt sommarjobb blir erbjudna jobb

Det står nu klart att alla nior som sökt jobb via Uppsala kommun blir erbjudna ett jobb. Kommunens förvaltningar och bolag har tillsammans sett till att ungdomarna kan erbjudas ett första jobb där de bidrar till att ta ansvar för sin kommun, får en meningsfull sysselsättning och ett riktigt jobb.

Sommarjobb
Sommarjobb

I år var det 1 400 ungdomar i årskurs 9 som sökte sommarjobb. Vid ansökningstidens slut stod det dock klart att den rådande coronapandemin skulle försvåra möjligheten att hitta arbetsplatser till alla som sökt jobb.

- Nu har vi nått i mål, det känns jättebra. Det är viktigt att ungdomar får ett första jobb, både för dem själva och för samhället. Jag ser det som betydelsefullt att de nu får bidra till att ta ansvar för sin kommun och våra invånare genom att arbeta inom kommunal verksamhet, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Under normala omständigheter erbjuds ungdomar arbete inom till exempel äldreomsorgen, något som inte varit möjligt i år. Den rådande situationen har lett till att andra typer av arbeten har försvunnit då stora arrangemang har ställts in. Ett exempel är O-ringen som var planerad att äga rum i Uppsala denna sommar.

- Vi är oerhört tacksamma för de förvaltningar, kommunala bolag och föreningar som tagit krafttag och hittat nya lösningar som lett till att vi nu kan erbjuda ungdomar ett riktigt jobb. I år är det extra viktigt att ungdomar har en meningsfull sysselsättning då många andra aktiviteter är inställda på grund av coronapandemin, säger Henrik Jansson, avdelningschef arbetsmarknadsförvaltningen.

I år har det handlat om att hitta 500 nya jobb för att ersätta de som fallit bort på grund av coronapandemin. Exempel på nya sommarjobb är placeringar på fritidsgårdar och fritidsklubbar, lokalvård, parkarbete, inom föreningslivet och på badbussar.

Läs mer om sommarjobb