Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Sabina Danielsson får pedagogiska lärarpriset grundskola

Sabina lyfter elevernas styrkor och pushar dem att nå nya mål. Hon skapar en trygg lärmiljö där alla elever får möjlighet att komma till tals och utvecklas. Orden kommer från motiveringen som gör att Sabina Danielsson, lärare på Vattholmaskolan, vinner det pedagogiska lärarpriset grundskola 2019.

Sabina Danielsson

Det har just varit lunchrast. Skolgården är tom och tyst. Även inne är det tyst, trots att mer än 200 elever vistas i lokalerna. Hela Vattholmaskolan andas lugn – och atmosfären är mycket behaglig att vistas i. Pristagaren har en lektion med sina elever i årskurs fyra när hon blir överraskad av rektorn Katarina Östlund och Oscar Matti (L), ordförande i grundskoleutskottet. Även en reporter från P4 Uppland är med.

Sabina Danielsson blev färdig lärare 2001. Det är femte året som hon arbetar på Vattholmaskolan. Hon och eleverna vet ingenting om vad som väntar förrän dörren öppnas. När Oscar Matti läst motiveringen bryter applåder ut i klassrummet.

– Utbildningsnämnden delar ut det pedagogiska lärarpriset för att uppmärksamma särskilt inspirerande och utvecklande lärare som skapar en trygg och lärorik miljö för eleverna. Sabina är nytänkande och har en förmåga att utmana eleverna. Hon är därför en välförtjänt pristagare, säger Oscar Matti när han överlämnar blommorna och gratulerar.

Eleverna får röra på sig

Sabina Danielsson är glad över att föräldrar och elever har nominerat henne. Hon är verkligen överraskad, men har på känn varför hon får priset.

– Jag tror att jag får priset för att jag engagerad och brinner för mitt jobb. Det smittar nog av sig på barnen att jag tycker att jag har världens bästa jobb, säger hon när hon tagit emot blommorna och hört motiveringen.

Sabina bryter gärna en lektion för att ge tid för rörelse. Det håller eleverna pigga och nyfikna på undervisningen.

– Vi rör på oss dagligen. Just nu har hela skolan ett projekt där vi springer lika långt som hela Sverige. Annars kan det bli dans, cirkelträning eller styrketräning.

Rektorn Katarina Östlund tillägger:

– Det är fantastiskt roligt och så rätt att just Sabina får priset. Hon är en oerhört skicklig pedagog som ser varje enskild elev och skapar lust att lära. Jag är imponerad av hennes arbete.

Även eleverna är imponerade av Sabina Danielsson.

– Hon är lugn, snäll, trevlig och uppmärksam. Och hon förklarar väldigt bra så att vi förstår. Hon bryr sig om oss och märker direkt om det är någonting som vi behöver prata om. Det är bra att vi har mycket rörelse varje dag. Vi behöver inte sitta stilla hela tiden inne. När vi kommer tillbaka in i klassrummet efter att vi har rört på oss får vi bättre fokus, säger fyra elever som sitter tillsammans.

Efter prisutdelningen väntar tårta i lärarrummet som rektorn har varit och köpt, med texten: Grattis Sabina!

Fyra priser totalt

Nomineringarna för det pedagogiska ledarskapspriset bedöms utifrån tre aspekter av ledarskap: processer, målbild och medarbetarskap.

De pedagogiska lärarpriserna delas ut till lärare i förskola, grundskola och gymnasium. Ledarskapspriset var det första av årets pedagogiska priser som delades ut.

9 december hålls en gemensam prisceremoni i samband med att kommunfullmäktige sammanträder på Uppsala konsert och kongress.

De pedagogiska priserna

De pedagogiska priserna inom alla kategorier går till engagerade och inspirerande pedagoger och skolledare som utvecklar lärandet och på samma gång skapar en trygg lärmiljö för barn och elever. Priserna kan gå till pedagoger och skolledare i både kommunala och fristående skolor. Kollegor till pedagoger och skolledare, elever och vårdnadshavare har skickat in nomineringar. Utbildningsnämnden har fattat beslut om vilka som ska få priserna.

Läs om de pedagogiska priserna