Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Uppsala kommun öppnar unikt boende för yngre dementa

Uppsala kommun öppnar nu sitt första boende för yngre personer med en demenssjukdom. Denna typ av bostad har hittills inte funnits i Uppsala och är också unik i sitt slag i landet. Invigning av den nya gruppbostaden på Sköldmövägen 19 D sker fredag 10 november 13.00.

Uppsala kommun öppnar ett nytt och unikt boende för yngre dementa på Sköldmövägen 19 D fredag 10 november 2017. Foto: Uppsala kommun

Det finns personer som drabbas av demenssjukdom när de befinner sig mitt i livet. Deras sociala situation och behov är ofta väldigt olik den som äldre med demens har. Därför blir gruppbostaden på Sköldmövägen ett viktigt och behövligt tillskott till kommunens verksamheter.

– De här personerna är ofta yrkesverksamma och mitt i karriären när de drabbas av sin sjukdom. Kanske är de föräldrar med hemmavarande barn, föreningsaktiva och i sociala nätverk. Detta nya boende utgår från dessa faktorer och för hur de kan kombineras med behovet av ett särskilt boende, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Boendet på Sköldmövägen rymmer sex permanenta bostäder och två korttidsplatser. Det kommer att vara bemannat dygnet runt. Medarbetarna har hög kompetens och lång erfarenhet av att arbeta med personer med demenssjukdomar.

Inflyttning till gruppbostaden sker under november.

Yngre personer med vissa demenssjukdomar kan tillhöra personkretsen enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det innebär att de kan ha rätt till bostad med särskild service enligt LSS. Uppsala kommun har haft svårt att verkställa sådana beslut, då denna typ av bostad tidigare inte har funnits i kommunen.

För mer information

Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Anna Ahlstrand, områdeschef på omsorgsförvaltningen
Telefon
: 018-727 78 00
E-post:
anna.ahlstrand@uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
070-821 68 50