Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Uppsala är en av Sveriges miljöbästa kommuner

Uppsala rankas som en av Sveriges absolut miljöbästa kommuner 2017. Uppsala har i år förflyttat sig från plats nummer tio till plats fem.

Det är en hedrande placering och ett erkännande för vårt miljö- och klimatarbete. I en stad som växer så kraftigt som Uppsala krävs hårda politiska prioriteringar och det är utmanande att värna naturvärdena, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimat.

För bara ett par veckor sedan rankades Uppsala av IVL/Svensk Försäkring som Sveriges bäst klimatanpassade kommun.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitets- och ambitionsnivå på miljöområdet i Sveriges kommuner.

– I Uppsala har vi ett starkt miljö- och klimatprogram och vi har på ett unikt sätt integrerat och byggt vår budget och planering på FN:s agenda 2030. Det gör att hållbarhetsfrågorna ständigt finns på agendan i alla kommunens verksamheter. Vi har lyckats göra skillnad genom att jobba brett och tillsammans med näringslivet. Vi förenklar det komplexa genom att jobba systematiskt och vi jobbar konkret med det som är görligt, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimat.

Kommunrankningen består dels av en egen enkät som hela 248 av Sveriges 290 kommuner har besvarat, dels av uppgifter från offentliga källor såsom Svenskt Vattens hållbarhetsindex, Miljöfordon Syds rankning av kommunernas fordonsflottor, Naturvårdsverkets sammanställning över kommunala naturreservat och Naturskyddsföreningens undersökning kring giftfria förskolor.

Kommunerna har exempelvis svarat på frågor om hur de arbetar med FN:s hållbarhetsmål, hur de informerar kring avfallssortering och återbruk samt om det finns några placeringsdirektiv som utesluter investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan. De frågor som är nya för året handlar bland annat om hur kommunerna arbetar med skyddad natur samt hur de säkerställer att värdet av ekosystemtjänster vägs in i beslutsprocesser.

Hela rankningen och undersökningen finns på Aktuell Hållbarhets webbplats

För mer information

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd
Telefon: 018-727 16 81
E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Hannes Vidmark, miljöchef /chef, avdelningen för ekologisk hållbarhet
Telefon: 072-581 95 96
E-post: hannes.vidmark@uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 018-727 18 99
E-post: erik.boman@uppsala.se