Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Asptrappan i Ulva kvarn är invigd

Miljöminister Karolina Skog (MP), Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, och landshövdingen Göran Enander invigde på onsdag eftermiddag asptrappan i Ulva kvarn. Trappan gör det möjligt för fisk att enkelt att röra sig förbi Ulva-området och ökar den biologiska mångfalden i Fyrisån. Det gäller inte minst Upplands hotade landskapsfisk aspen.

Miljöminister Karolina kog (MP) inviger Asptrappan i Ulva kvarn
Asptrappan i Ulva kvarn är invigd. Den gör det möjligt för aspen att enkelt röra sig förbi området. Bild: Susanne Järved

Bygget av asptrappan har pågått i ett år och är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Naturskyddsföreningens miljöfond genom försäljning av el märkt ”Bra Miljöval”. Trappan är en fiskvandringsväg som gör det möjligt för fisk att vandra förbi Ulva-området och skapar nya lekplatser för fiskarna.

– Fisktrappan bidrar till att vi värnar djur och natur som en del av visionen om fria vandringsvägar för fisk mellan Mälaren upp till Vendelssjön, sa Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, vid invigningen.

Själva fisktrappan har klätts in av ett generöst trädäck. Platsen har fått belysning och upplevs därför på ett helt nytt sätt. I samband med byggandet av fisktrappan har Uppsala kommun byggt en strandpromenad med grillplats och bänkar.

– Ulva kvarn är ett populärt utflyktsmål och vi har velat skapa en ännu mer trivsam plats med gott om platser för besökarna att promenera och grilla, säger Johan Lundqvist.

Arbetet med trappan har utförts av entreprenören Züblin Scandinavia AB. Tyréns har ansvarat för projektledning och projektering av anläggningen.

Mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@pol.uppsala.se

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 072-569 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se