Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Vård & omsorg flera noslängder före internationellt

I juli deltog forskare från många länder i tre dagars Paris-konferens om Animal Human Bond. Vård & omsorgs vårdhundsförare Mia Boivie var inbjuden som föreläsare. Hon mötte många häpna frågor: Oj, är det verkligen möjligt att ni nått så långt?!

Mia Boive föreläser om vårdhundar under konferens i Paris.
Mia Boivie föreläser om vårdhundar på konferens i Paris.

Mia Boivie är utvecklingsansvarig för arbetet med vårdhundar inom Vård & omsorg och blev inbjuden som föreläsare under konferensen Animal Human Bond i Paris. En häpen fråga hon mötte var:
– Har ni testade och certifierade vårdhundar, är det sant?

Många länder vill – hos oss fungerar det redan

Konferensen innehöll många föreläsningar och diskussioner, med fokus på djurskydd och vilka kvaliteter som krävs hos hundar för arbete inom vård. Det gäller att finna rätt djur till rätt individ.
– Många som arbetar med de här frågorna i andra länder är eldsjälar som driver ett eget projekt, men inte med samma struktur och kvalitetstänkande som vi har, berättar Mia.

Mia nämner som exempel barnsjukhus i Japan som använder hund. Hon berättar också om en läkare i Sydamerika som samlat ihop fattiga barn med autism och lånat in hundar från privatpersoner för att arbeta med barnen. Läkaren har sett flera positiva effekter t.ex. att barnen blir lugnare och har lättare att lära och förstå. På vissa boenden i världen bor hundarna i hundgårdar och personalen går ut och hämtar en hund när de behöver. Det är ett arbetssätt som ligger långt från Vård & omsorgs arbete med utvalda, tränade och certifierade hundar, specialiserade på sina arbetsuppgifter.

– Det verkar vara få projekt där man arbetar med den matchning och det synsätt vi har, säger Mia. Vi vårdhundsförare arbetar i team med arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor osv. Vi matchar hund och person innan vi startar arbetet. Vi har tydliga mål och vi utvärderar insatsen och i de allra flesta fallen ser vi positiva mätbara resultat redan efter åtta tillfällen.

Mias och hennes kollegors arbete bedöms och utvärderas också, på ett sätt som inte förekommer internationellt, enligt intrycket Mia fick vid konferensen.

Nu behöver vi evidens på värdet av vårdhund

Mia ger ett exempel på hur vårdhund används inom socialpsykiatrin. Hundteamet träffar en person i 40-årsåldern med målet att bryta hens långa isolering och ångest. Idag kan personen åka buss, jobba och röra sig i samhället utan tung medicinering.
– Det vi nu behöver är mer forskning för att bevisa att vårdhundar är lönsamt på sikt, säger Mia. Evidens var något man efterfrågade vid konferensen. Tänk om vi kunde presentera en studie vid nästa konferens i Tokyo, om tre år. Vilken framgång det skulle vara för svensk vård!

Frågor?

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Mia Boivie:

018-727 88 48

mia.boivie@uppsala.se