Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nu renoverar vi Svandammen

Svandammens pumpsystem och botten är fulla med slam, dy och en del skräp. Måndag 3 oktober börjar kommunen rensa och göra rent. Arbetet beräknas pågå i en till två veckor, men det kan ta längre tid beroende på vilka åtgärder vi behöver göra.

– Vi pumpar bort vattnet från dammen tillbaka till Fyrisån därifrån det kommer. Sedan rensar vi botten från skräp och suger bort allt slam. När dammen är ren kontrollerar vi rören och träsargen i dammen och lagar det som är trasigt, säger Roger Lindström, enhetschef i Uppsala kommun.

Samtidigt som Svandammen renoveras passar vi på att gräva ned en elkabel under den grusade gångbanan vid dammen. Vi klipper även buskagen på ön i dammen och tar bort det gamla fågelhuset. Det ersätter vi senare med ett nytt fint hus.

Dålig lukt och avstängda gångbanor

När dammen töms finns risk att det luktar lite illa av bottenslammet. Under renoveringen stänger vi gångbanorna närmast dammen. Den som går kan använda gångbanan på norra sidan om Munkgatan. Cykelbanan påverkas inte utan kommer att vara öppen under hela arbetet. Det kommer inte gå att mata fåglarna, men de flyttar sig till andra platser och hittar mat.

– Det kommer att bli ett riktigt lyft för Svandammen när det är klart, avslutar Roger Lindström.