
Den nya stadsdelen Rosendal utvecklas och byggs med en tydlig hållbarhetsprofil vilket ska återspeglas i allt från materialval till möjligheten för de boende att leva klimatsmart. På plats fanns politiker och tjänstemän från Uppsala kommun, men även representanter från aktörer som bygger i Rosendal.
Eftersom Klimatprotokollet fanns på plats även under fredagen för att träffa branschfolk så passade de på att stanna även på lördagen för att prata miljö och klimat med uppsalaborna.
- Att rädda planeten är allas ansvar. Förutom att berätta vad kommunen och alla aktörer i klimatprotokollet gör för att minska klimatpåverkan så samtalade vi med besökarna om hur de kan påverka klimatet genom att minska koldioxidutsläppen, berättar Lasse Andersson från Uppsala kommun och processledare för Uppsala klimatprotokoll.
Besökarna fick bygga torn av lego
Frågeställningen som fick igång samtal med besökarna handlade om inom vilket område ”just du” släpper ut mest koldioxid. Enligt Naturvårdsverkets rapport så fördelas utsläppen ganska jämt mellan mat, resande, shopping och boende. Men mot slutet av dagen såg man två torn som dominerade starkt när besökarna fick göra sina val: resor och mat.
- Det fanns ju inget rätt eller fel i den här övningen utan tanken var att få igång ett samtal och belysa på vilket sätt man som person kan påverka genom att ändra sina vanor som att t ex äta mindre kött, cykla istället för att köra bil och tänka till på hur mycket man handlar och var det är producerat, berättar Hannes Vidmark, miljöchef i Uppsala kommun som också bemannade klimatprotokollets monter under lördagen.
Om Klimatprotokollet
Uppsala klimatprotokoll är ett nätverk med 33 lokala aktörer med cirka 38 000 anställda som samarbetar för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling som skapar kraft. Arbetet har inspirerats av FN:s klimatkonvention och bidrar till kommunens miljö- och klimatmål och ett hållbart Uppsala.