Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

​ Kristina Bromark är Uppsala kommuns första brukarombud

Uppsala kommun har anställt Kristina Bromark som brukarombud för personer med funktionsnedsättning. Det är en ny funktion i kommunen och Uppsala är en av de första kommunerna i landet som har inrättat ett sådant ombud. Kristina Bromark börjar sin tjänst i mars 2018.

Brukarombudet ska arbeta för att stärka egenmakten och inflytandet för invånare med funktionsnedsättning, både på individnivå och på kollektiv nivå. Hon ska ge information, rådgivning och vägledning men också bidra till att öka kommunens kunskap om hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

Brukarombudet ska arbeta med alla kommunens verksamheter och bolag och ha en självständig roll i kommunen. Hon ska ha en nära samverkan med brukar- och intresseorganisationerna och följa upp kommunens strategiska arbete inom området.

Det ska vara lätt för alla med någon form av funktionsnedsättning att nå kommunens brukarombud. Brukarombudet kommer därför att finnas tillgänglig för kontakt via webb, e-post, telefon och personliga möten.

– Jag är mycket nöjd med att vi har denna funktion på plats i kommunen och att det är Kristina Bromark med sin breda kompetens och långa erfarenhet som blir vårt brukarombud, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Kristina Bromark har läst sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal. Idag arbetar hon dels som utvecklingsledare vid FoU, Hälsa och habiliterings ledningskontor, Region Uppsala, och dels som projektsamordnare på TRIS (Tjejers rätt i samhället) med frågor som rör hedersförtryck och våld och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Hon har arbetat mycket med frågor som rör inflytande, egenmakt och delaktighet.

Inrättandet av funktionen brukarombud är en del av Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning som kommunfullmäktige beslutade om i december 2016. Kristina Bromark börjar arbetet som brukarombud i mars 2018, först på halvtid och från maj på heltid.

För mer information

Eva Christiernin, (S) ordförande, omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Tomas Odin, direktör, omsorgsförvaltningen
Telefon
: 018-727 63 42
E-post: tomas.odin@uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon: 070-821 68 50