Så här kan kommunen arbeta för att möta ökad mångfald och förändrade livsmönster

Invånarnas behov behöver vara vägledande när kommunens verksamheter agerar, prioriterar och bygger för framtiden. Den mångfald som finns i kommunen, såväl i livsmiljöer som bland invånarna, behöver tas tillvara. Många av Uppsalas äldre har ett aktivt liv högt upp i åldrarna och efterfrågar lösningar som underlättar för dem att kunna fortsätta arbeta och på andra sätt delta i samhällslivet.

• Möta olikheter för att skapa likvärdiga möjligheter. Kommunen behöver ta vara på den förmåga som finns i befolkningen. Det egna antidiskrimineringsarbetet behöver utvecklas för att säkra kompetensbehoven. Kommunikation som når och synliggör alla medborgargrupper och bostadsområden är viktig för likvärdigheten och kan stärka invånarnas tillit till kommunen.

• Öka attraktiviteten i hela Uppsala. Möjligheterna att bo, verka och leva såväl på landsbygden som i de prioriterade tätorterna och i olika delar av staden behöver utvecklas. Detta bör göras utifrån platsspecifika förutsättningar. Goda kommunikationer lokalt och regionalt är viktiga för Uppsalas attraktivitet. Kommunen behöver driva på i frågor om fyra järnvägsspår till Stockholm och hur de lokala arbetsmarknaderna i regionen kan kopplas samman.

• Utveckla ett mer äldrevänligt samhälle. Fysiska och digitala miljöer behöver anpassas utifrån de äldres perspektiv. Färdmedel, bostäder, verksamheter och aktiviteter behöver utformas utifrån äldres behov. Kommunen behöver stärka äldreperspektivet i sin planering och erbjuda ett breddat utbud av boenden för äldre med lägre boendekostnad.

• Skapa en flexibel och dynamiskt bebyggd miljö. Kommunen behöver i sin planering och förvaltning säkerställa en klimatpositiv, energieffektiv och hållbart bebyggd miljö med en hög grad av flexibilitet i förhållande till framtida behov, inte minst för näringslivet. Det gäller även vid underhåll av de fastigheter och lokaler som redan finns.