Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Stadsarkivet förvaltar och förmedlar originalhandlingar från Uppsala kommuns verksamheter från 1800-talet och framåt. Här hittar du även enskilda arkivsamlingar med anknytning till Uppsala. Arkiven beskriver Uppsalas historia och är en viktig del av vårt nationella kulturarv. 

  Att ta del av allmänna handlingar är en av dina grundläggande demokratiska rättigheter. De flesta handlingar vi bevarar är offentliga och tillgängliga för alla. Vissa handlingar kan dock vara sekretessbelagda under lång tid.

 2. Besök Stadsarkivet

  Du kan besöka Stadsarkivet för att få hjälp med frågor och ta del av handlingar kostnadsfritt. Läsesalen är öppen för besökare alla vardagar.

  Vi tar gärna emot studiebesök av föreningar, skolklasser och andra grupper.

  Se Stadsarkivets öppettider.

 3. Aktuellt på Stadsarkivet

  Vi lyfter aktuella och historiska frågor i spännande utställningar, föredrag och visningar i Fyriskällans programverksamhet. I vår kommer det bland annat handla om Malla Silfverstolpe, Östra Aros, Hagströms gitarrer och Putins Ryssland. Du hittar hela programmet på länken nedan. Varmt välkomna!

  Läs hela programmet på Bibliotek Uppsala.

 4. Våra arkiv

  På Stadsarkivet finns handlingar från 1860-talets början och framåt från området som idag utgör Uppsala kommun. Här hittar du dokument och bildmaterial från exempelvis skola, social omsorg, stadsplanering och kulturverksamheter. Här finns även arkivsamlingar från föreningar, företag och privatpersoner som har koppling till Uppsala. 

  Se en översikt över vad som finns i arkiven (PDF, 542 KB)

  Många av våra arkivförteckningar är sökbara i NAD, Nationell Arkivdatabas. Vi lägger fortlöpande upp fler arkivförteckningar.

  Sök arkiv i Nationell Arkivdatabas

 5. Beställ betyg

  Stadsarkivet förvarar betyg från flera skolor i Uppsala kommun. Om du har tappat bort ditt betyg kan du beställa ett nytt. 

  Beställ betyg från grundskola och gymnasium

 6. Kartor och ritningar

  Ritning på Pantlåneinrättningen 1884
  Stadsarkivet förvarar originalritningar på äldre hus i Uppsala stad från cirka 1870–1970 och landskommunerna från cirka 1950–1970. Här kan du även hitta kartor och stadsplaner från 1800-talet och framåt.

  I webbkartan kan du se kartor över Uppsala från 1858 och framåt genom att välja kartlagret Historiska kartor.

  Om du söker gällande eller pågående detaljplaner kan du söka fram dem i kommunens sökmotor för detaljplaner och områdesbestämmelser.

 7. Fotosamlingar

  1 av 7
  Flickklass i Uppsala ca 1920
  Flickklass i Prinsens skola omkring 1920. Okänd fotograf

  Stadsarkivet och Fyriskällan har omfattande samlingar med Uppsalabilder från 1800-talet och framåt. Här finns exempelvis fotografier över stadens rivna hus och arbetsbilder från kommunala verksamheter. Här finns också bildsamlingar från yrkesfotografer som Frisks foto, Atelje J:son, Gunnar Sundgren och Bo Gyllander, samt mindre samlingar skänkta av uppsalabor.

 8. Fyriskällan och Musikarkivet

  Fyriskällan är ett lokalhistoriskt centrum med ett omfattande referensbibliotek. Här hittar du böcker, tryck, kartor och fotografier om Uppsala och Uppland. I vår släktforskaravdelning finns släktforskningslitteratur och bokningsbara datorer med databaser.

  Fyriskällan är ett samarbete mellan stadsarkivet, folkrörelsearkivet och stadsbiblioteket.
  Läs mer om Fyriskällan på bibliotekuppsala.se

  Musikarkivet

  Musikarkivet

  I Musikarkivet, som är en del av Fyriskällan, kan du söka i en databas med hundratals vinylskivor och kassettband från 1958 och framåt som har digitaliserats. Här kan du lyssna på allt från nationsorkestrar till punk.
  Läs mer om Musikarkivet på bibliotekuppsala.se

 9. För skolor

  Barn som färglägger karta

  Stadsarkivet erbjuder kostnadsfria workshops för förskolan, grundskolan och gymnasiet. Eleverna tränas i att tolka och kritiskt granska information från olika källor, samt att sätta aktuella frågor i historiska sammanhang.

  För mer information och bokning av workshops, se Fyriskällans webbsida .

  Undervisningsmaterial om demokrati

  "Vägen till allmän och lika rösträtt" är ett nytt nationellt pedagogiskt material för högstadiet och gymnasiet som har tagits fram av Uppsala stadsarkiv. Materialet är fritt att använda och sprida och kan kompletteras med lokalt arkivmaterial. 

  Här kan du ladda ned undervisningsmaterial om demokrati   

 10. Stadsarkivets uppdrag

  Stadsarkivet styr och vägleder Uppsala kommun i frågor om informationshantering. I uppdraget ingår att bevara och vårda kommunens information så att den finns tillgänglig för medborgare och samhällsaktörer. Informationen utgör en viktig del av kommunens kulturarv.

 11. Kontakt

  Kontakta Uppsala stadsarkiv

  Du är välkommen att besöka eller ringa oss under våra öppettider. Du kan också nå oss alla vardagar på stadsarkivets e-post.

  Måndag 15 juli–onsdag 17 juli är det begränsad framtagning av arkivmaterial på grund av storstädning av lokalerna. Om du planerar att besöka oss dessa dagar, kontakta oss i förväg på stadsarkivet@uppsala.se eller telefon 018-727 11 70 (måndag–fredag 10–12).

  Öppettider 24 juni–16 augusti

  Måndag: 10–12
  Tisdag: 10–12
  Onsdag: 10–12
  Torsdag: 10–12
  Fredag: 10–12

  Följ oss på sociala medier

  Telefon:
  018-727 11 70
  Besöksadress:
  S:t Olofsgatan 15
  Postadress:
  Uppsala kommun, Uppsala stadsarkiv, 753 75 Uppsala
  Fakturaadress:
  Uppsala kommun
  UPK 7500, Referens 715
  Box 1023
  751 40 Uppsala