Klimatmatchen

Klimatmatchen är en tävling för alla barn- och ungdomar mellan 10 och 16 år som är med i en förening. Genom att gå, cykla, ta bussen eller samåka till fritidsaktiviteten samlar alla i laget tillsammans ihop poäng. Ju fler poäng desto större möjlighet att vinna fina priser till hela laget. Tävlingen pågår mellan 23 september och 27 oktober.

Pris till de tre bästa lagen

De tre lagen som samlar mest poäng vinner prispengar till sitt lag. Alla som deltar i klimatmatchen får också reflexpåsar.

Placering Prispengar
Första pris 5 000 kronor
Andra pris 3 000 kronor
Tredje pris 2 000 kronor


Förutom prispengar får det vinnande laget också en helkväll på Fyrishovs äventyrsbad med pooldisco, snacks och dricka till hela gruppen. Vinnarlaget får också gå kostnadsfritt på evenemang på IFU Arena. 

Allis bjuder förstaprisvinnarna på gratis entré med instruktör för hela gruppen. Andra och tredje prisdeltagarna får gratis entré vid ett tillfälle för hela gruppen.

UL bjuder alla deltagarna i det vinnande laget på bussturerna till och från Fyrishov.

Alla lag eller grupper ska ha en ansvarig kontaktperson, till exempel en tränare, ledare eller förälder. Kontaktpersonen registrerar hur alla deltagare har tagit sig till samlingslokalen eller anläggningen i en särskild registreringslapp.

Ladda hem registreringslappen  (XLSX, 13 KB)

Ni får poäng för deltagarnas och kontaktpersonens resor till samlingslokalen eller anläggningen. Hemresor eller resor till bortamatcher, turneringar, konserter och uppvisningar räknas inte. Föräldrar, syskon eller publikens resor räknas inte heller. 

Ju mindre utsläpp desto högre poäng

Poängen baseras på hur mycket växthusgaser som släpps ut vid varje resa. Ju mindre utsläpp desto högre poäng. 

Ressätt  Antal poäng
Cykla 3 poäng
Gå (jogga, åka inlines, sparkcykel etc.) 3 poäng
Åka kollektivtrafik (exempelvis buss eller tåg) 2 poäng
Åka bil tillsammans med kompis* 1 poäng
Åka bil själv 0 poäng
Åka moped 0 poäng


* Ni får bara poäng för samåkning om ni åker flera vuxna och barn från samma lag i en bil. En vuxen med ett barn eller två syskon som åker till samma träning eller träff räknas inte. 

I tävlingen ska ni redovisa alla era resor under tävlingsperioden till den ordinarie anläggningen eller träffpunkten. Alltså det ställe där ett idrottslag vanligen tränar eller tävlar eller där en förening brukar träffas. Resor till hemmamatcher kan ni alltså räkna med men inte bortamatcher eller om ni åker iväg på turnering eller läger.

Vi utgår ifrån att alla lag och grupper som deltar registrerar sina resor på rätt sätt. De som medvetet drar ifrån eller lägger till poäng får inte vara med i tävlingen.

Slutpoängen omvandlas till ett snittresultat baserat på hur många deltagare ni är. Då får alla lag samma förutsättningar oavsett antal deltagare.

Skicka in er registreringslapp 

Ansvarig kontaktperson ska fylla i och skicka in ifylld registeringslapp till emma.henning@uppsala.se efter att tävlingen avslutas 27 oktober.

Er registerlapp behöver vara inlämnad senast 6 november. 

Regler för att delta 

För att delta i tävlingen behöver din förening

  • bestå av minst 10 deltagare
  • ha deltagare i åldrarna 10–16 år (ansvarig kan vara äldre)
  • ha sin verksamhet i Uppsala kommun
  • registrera alla resor med minst 10 resande under tävlingsperioden. 

 Vinnare 2018

De som samlade ihop flest poäng 2018 är:

  1. Wasakåren Stigfinnarna
  2. Wasakåren Östanfläckt
  3. Domkyrkans gosskör

Tidigare års vinnare

Klimatmatchen har pågått sedan 2016.

Vinnare 2017

Söndag 14 maj utsågs fotbollslaget Vaksala SK pojkar -05 vit som vinnare av årets Klimatmatch. Laget hade inte gjort en enda bilresa under tävlingsperioden!

Första plats Vaksala SK pojkar -05 vit
Andra plats Bälinge IF pojkar -02
Tredje plats Uppsala Domkyrkas gosskör


Läs mer om vinnarna på mynewsdesk.com.

Vinnare 2016 

Första plats  Domkyrkans flickkör
Andra plats  Stigfinnarna, Wasakåren 
Tredje plats  Upsala IF med P03N