Stadspanten

 1. Upp till pant


  Stadspanten

  Flaskor och burkar som samlas in bidrar till ett hållbart samhälle med ökad återvinning och minskad nedskräpning. 

  Under 2016  pantade Uppsalabornas i snitt 12 aluminiumburkar och PET-flaskor i månaden. Det är bra, men vi kan bli ännu bättre. 

  Panttävling mellan nationer och Uppsalabor

  2017 inledde Uppsala kommun ett samarbete med Returpack och Pantamera för att öka antalet pantade burkar och PET-flaskor bland Uppsalabor och våra studentnationer. 

  Under året genomför vi två panttävlingar där studentnationerna och Uppsalaborna försöker slå varandras pant-rekord och öka genomsnittet pantade burkar per person. 

  Fäll ihop
 2. Nationspanten


  Nationspanten är ett initiativ av Uppsala kommun och Returpack som pågick 1 maj–29 maj. 

  Syftet med initiativet var att

  • visa att studenter arbetar och engagerar sig i miljö- och hållbarhetsfrågor
  • minska nedskräpningen
  • öka pantåtervinningen.

  Resultat

  Tio av Uppsalas tretton studentnationer har fört en intensiv kamp för att slå Uppsalabornas snitt att panta 12 aluminiumburkar och PET-flaskor i månaden. Totalt samlade studenterna ihop 61 586 pantenheter under maj, vilket är fantastiskt bra jobbat!

  Vi riktar ett stort tack till alla studenter som engagerade sig i Nationspanten och bidrog till för en ökad återvinning och minskad nedskräpning i Uppsala.

  Fäll ihop
 3. Stadspanten


  Nu är det Uppsalabornas tur att slå sitt eget pantrekord och öka genomsnittet pantade burkar per person. Delta i Stadspanten och hjälp till att försöka slå nationernas pantrekord!

  Startade 6 juni

  Stadspanten startade 6 juni och pågår året ut. Under året bjuder kommunen alla pantare på överrsakningar och aktiviteter. Ju mer vi pantar desto fler överraskningar får vi i stan. 

  Hittills har Uppsalaborna pantat 268 869 burkar och PET-flaskor fler under perioden 1 maj–28 augusti jämfört med samma period förra året.

  Genomförda evenemang och aktiviteter

  Kommunen har bjudit på olika evenemang under sommaren, bland annat Pant-Yoga och show från Vattenmannen och Speed. 
  Läs om tidigare aktiviteter och evenemang. 

  Slutresultat presenteras vid årsskiftet

  Stadspanten pågår fortfarande och slutresultatet ska presenteras vid årsskiftet. Så fortsätt panta! 

  Fäll ihop
 4. Resultat av genomförda aktiviteter


  Uppsalas bästa pantare

  Under sommaren pågick en Instagram-tävling om att blir Sommarens pantare. Vinnarna blev Supersamlarna från Storverta som består av cirka 30 ungdomar. Stort grattis!

  Under sommaren pantade Supersamlarna för 3 228 kronor och donerade alla pengarna till UNICEF. Som vinst skänkte Uppsala kommun lika mycket pengar till UNICEF som Supersamlarna samlat in.

  Supersamlarna. Foto: Lena Ringstad

  Pant-yoga

  Varje tisdag 27 juni–22 augusti erbjöd kommunen yogalektioner till våra medborgare på Stadsodlingsårets område Gränby Hjärta mitt i Gränbyparken. Deltagandet vid yogapassen varierande mellan 30–50 deltagare.

  Vid yogapassen kunde deltagarna också få en Stadspant-vattenflaska i utbyte mot ett pantkvitto på minst en krona. På vattenflaskans etikett beskrev vi syftet med pantkampanjen och vikten av att panta.

  Pant-yoga i Gränby hjärta

  Flera evenemang

  Vid evenemang som Hamnens dag och Kulturnatten deltog Pant-lejonen. De var cirkusakrobater som roade besökare, delade ut stadspantenvatten och pratade om pant. 

  Pant-lejonens syfte var att väcka uppmärksamhet hos besökarna och förmedla stadspantens budskap. De var uppskattade av både vuxna och barn.

  Pant-lejon. Foto: Tor Johnsson

  Fäll ihop
 5. Kommande aktiviteter


  Stadspanten pågår till slutet av årsskiftet och vi kommer fortsätta uppmana alla Uppsalabor att panta burkar och PET-flaskor för att slå sitt eget och nationernas pant-rekord. Så upp till pant!

  Du kan lämna pant i de flesta matbutiker eller använda pantrören på stan. Vi presenterar slutresultatet av stadspanten i slutet av året. 

  Fäll ihop
 6. Kontakt


  Sofia Hellström, projektledare

  Fäll ihop