Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Tack till dig som var med och bidrog!

Vi vill tacka dig som på något sätt var med och bidrog under stadsodlingsåret. 

För att öka intresset för odling, och visa vilka möjligheter som finns, utsågs 2017 till stadsodlingens år i Uppsala. Sedan i slutet av maj har du som Uppsalabo kunnat ta del av både planteringar och aktiviteter runt om i Uppsala. Temat för stadsodlingsåret är "alla kan odla", och vi hoppas att du har blivit inspirerad att prova själv!

Skördefest avslutade Stadsodlingsåret

Lördag 23 september avslutades Stadsodlingsåret med en skördefest på Fyristorg. Under dagen erbjöds torgmarknad och roliga aktiviteter för alla åldrar, till exempel äppelmustning, vandring med Pelle Svanslös, konstutställning, rysk tebjudning, orientalisk dans, Bollywooddans och hiphopuppvisning. Vi delade även ut några av de kryddor och fleråriga plantor som vuxit i odlingarna under sommaren. Du som besökte Fyristorg hade också chans att tycka till om hur torget ska utvecklas i framtiden.

Det här hände också

Stadsodlingsåret invigdes med Linnés trädgårdsfest 20 maj. På plats fanns bland andra Uppsala kommun för att berätta om sommarens aktiviteter och dela ut pumpafrön. Sedan dess har Uppsala kommun, med hjälp av både privatpersoner, föreningar och andra aktörer, arrangerat ett flertal aktiviteter, planteringar, installationer och event runt omkring i stan.  

Mötesplatser för odling

Vi genomförde aktiviteter i Gränbyparken, Hospitalsparken, Lina Sandells park och på Fyristorg. Syftet med aktiviteterna var att inspirera till stadsodling och utveckla nya gemensamma mötesplatser. På de här platserna kunde också privatpersoner, föreningar eller andra aktörer ordna egna odlings-, kultur- eller sportaktiviteter.

Aktiviteter på fritidsgårdar och bibliotek

Fritidsverksamheterna och biblioteken gav både barn och vuxna chansen att lära sig om odling genom olika aktiviteter. Under våren, sommaren och hösten 2017 skapade vi tillsammans en grönskande oas runt Fyrisgården. Där gavs möjlighet att delta i gemensamma odlingar eller odla något på egen hand.

Stadsodlingsbidrag till föreningar och kommunala verksamheter

Vi har också delat ut stadsodlingsbidrag till flera föreningar och kommunala verksamheter som ska genomföra olika stadsodlingsprojekt. Mot slutet av året berättar vi om hur det har gått för projekten.

Ätbara växter i centrum

I somras kunde både människor, bin och fjärilar njuta av de ätbara växter som planterades i Uppsala kommuns planteringar. Många Uppsalabor har skördat de ätbara växterna.

Nu är växterna utblommade och vi har planterat nya. Observera att de som finns nu inte går att äta.

Stadsodlingsåret 2017

Har du frågor om stadsodlingsåret? Välkommen att kontakta oss!