Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Här kan du läsa mer om våra övriga specialsommarjobb. För just de här jobben krävs vanligtvis en viss förkunskap eller ett särskilt intresse. För flera av jobben gäller även andra arbetsperioder än för våra standardjobb inom samhällsutveckling, barnomsorg, fastighetsskötsel och trädgård och övrigt.

  Läs mer om vad som gäller kring sommarjobb och hur du ansöker.

 2. Alnäs

  Alnäs erbjuder barn flera olika aktiviteter på somrarna. För att arbeta på Alnäs ska du tycka om att vara bland barn.

  Ansökan till Alnäs sker i två steg.

  Steg 1: Sök jobb på Alnäs senast 20 januari, läs mer på Alnäs webbplats

  Steg 2: Gör en ansökan till oss på Uppsala kommun mellan 1 februari och 9 mars. 

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska i din ansökan till oss ange att du söker jobb på Alnäs och motivera varför just du ska få jobbet.

  Tänk på att du inte har möjlighet att få sommarjobb på Alnäs om du inte gör både steg 1 och steg 2.

 3. Arbeta i finskspråkig verksamhet

  Nu är det möjligt att arbeta i verksamheter där kunskaper i finska behövs. Här får du möjlighet att använda din vardagsfinska i praktiken. Finska behövs och efterfrågas på arbetsmarknaden nu och i framtiden. Kommunen erbjuder några platser inom t.ex. finskspråkig barnomsorg och på Bibliotek Uppsala.

  Om går i årskurs 9 och är intresserad av att arbeta i finskspråkig verksamhet ska du skriva det i ansökan och motivera varför du tror att just du skulle passa för jobbet.

  Työskentele suomenkielisessä toiminnassa

  Nyt on mahdollista työskennellä toiminnassa, jossa tarvitaan suomen kielen taitoa. Täällä saat mahdollisuuden käyttää arkipäivän suomea käytännössä. Suomen kielen taitoa tarvitaan ja kysytään työmarkkinoilla nyt ja tulevaisuudessa. Kunta tarjoaa joitakin paikkoja esimerkiksi suomenkielisen lasten päivähoidon ja Uppsalan kirjastojen palveluksessa.

  Jos olet kiinnostunut työskentelemään suomenkielisessä toiminnassa, ilmoita siitä hakemuksessa ja perustele, miksi juuri sinä olet mielestäsi sopiva henkilö työhön.

 4. Barnombudet

  Du får en inblick i hur kommunen styrs, hur olika beslut fattas och om barns rättigheter. Tillsammans med personalen på Barnombudet funderar ni över förbättringsåtgärder för unga i kommunen. Arbetet sträcker sig över 3 sammanhängande veckor (oftast slutet av juli och början av augusti). Det är en fördel om du är samhällsintresserad.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska in din ansökan skriva att du vill jobba på Barnombudet och ange om du är med i någon förening eller organisation. Motivera också varför just du passar för det här jobbet.

 5. Danssommarjobbet

  Danssommarjobbet arrangeras av Kultur och bildning vid Region Uppsala under tre veckor i början av sommaren. Projektet leds av en professionell koreograf som tillsammans med dansarna arbetar fram en föreställning som visas sista arbetsveckan på offentlig plats i Uppsala.

  Arbetsdagarna är uppbyggda likt hur ett professionellt danskompani arbetar – uppvärmningsklass, repetitioner och slutligen föreställningar.

  Danssommarjobbet riktar sig till dig som älskar att dansa och vill prova på yrket som dansare. Du som söker bör ha någon form av dansvana, alla dansstilar välkomnas.

  Ansökan till Danssommarjobbet görs i två steg:

  Steg 1: Skriftlig ansökan – Uppsala kommun. Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska göra en ansökan till oss på Uppsala kommun via vår hemsida senast tisdag den 8 mars. Ange att du söker Danssommarjobbet, beskriv dina danserfarenheter och varför just du ska få jobbet.

  Steg 2: Audition – den 20 mars arrangeras en dansaudition eller ett dansprov. En audition fungerar ungefär som en danslektion. Man får lära sig färdigt material men också hitta på eget. På audition får du möta koreografen och tillsammans med en jury väljer koreografen ut vilka som blir erbjudna årets danssommarjobb.

  Om du går i årskurs 9 och inte får en plats på Danssommarjobbet är du garanterad ett erbjudande om annat sommarjobb inom kommunen.

  Observera att du behöver göra både steg 1 och steg 2 för att din ansökan till Danssommarjobbet ska vara fullständig.

  Har du frågor är du välkommen att höra av dig till: melody.sheikh@regionuppsala.se

 6. Fredens Hus (arbeta med mänskliga rättigheter och nationella minoriteter

  Sommaren 2022 erbjuder Uppsala kommun tillsammans med föreningen Fredens hus i Uppsala en möjlighet för dig som går i årskurs 9 eller Sprint att som feriejobb fördjupa dig i mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. 

  Tillsammans med pedagoger vid Fredens Hus kommer du få möjlighet att på ett konkret sätt arbeta med mänskliga rättigheter genom att tolka rätten till en nationalitet med fokus på de nationella minoriteterna i Sverige i allmänhet och den romska minoriteten i synnerhet. Du kommer också få ta del av hur Uppsala kommun arbetar med mänskliga rättigheter och nationella minoriteter. 

  Tillsammans med andra ungdomar och Fredens Hus pedagoger kommer du arbeta fram en mini-utställning. Under veckorna kommer du bland annat få arbeta med (1) insamling av material och fakta, (2) skapa och forma material samt (3) presentera och informera om utställningen och temat. 

  Tiderna är 09.00 - 15.00, måndag till fredag i period 1.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint och är intresserad av att arbeta med mänskliga rättigheter och nationella minoriteter ska skriva det i din ansökan och motivera varför du tror att just du skulle passa för jobbet.

 7. Idrottsledare

  Som idrottsledare arbetar du på en idrottsskola för barn. Det kan exempelvis vara på en fotbolls-, basket- eller badmintonskola. För att ansöka om det här jobbet ska du ha ett stort intresse av att arbeta med barn och av respektive idrott.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska i din ansökan ange att du vill arbeta som idrottsledare. Specificera var du vill arbeta, beskriv dina tidigare erfarenheter av idrotten och motivera varför just du ska få sommarjobbet.

 8. LajvVerkstaden

  Du jobbar med att skapa och genomföra ett pedagogiskt lajv för barn utomhus. Du är med och bygger upp miljö, skapar fiktion och rekvisita för lajvet. Utbildning och skapande av lajvet sker veckan före aktiviteten.

  Du behöver inte ha lajvat tidigare, huvudsaken är att du har ett intresse av att arbeta kreativt med barn.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska din ansökan ange att du söker jobb på LajvVerkstaden. Du ska också motivera varför just du ska får jobbet.

 9. Livets Ord Europakonferens

  Här arbetar du som värd eller barnledare på Livets Ord Europakonferens. Som konferensvärd arbetar du bland annat med diverse förberedelser, står i kassan, diskar och städar. Arbetar du som barnledare förbereder du barnområdet, hjälper till under konferensen och plockar ihop efter att den är slut.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska i din ansökan ange att du vill jobba på Livets Ord Europakonferens och motivera varför just du ska få jobbet.

 10. Lägerverksamhet

  Som lägerledare organiserar du och planerar aktiviteter för barn. En stor del av jobbet innebär fysisk aktivitet och sker utomhus oavsett väder. I vissa fall krävs kunskap i hur karta och kompass används.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska i din ansökan skriva namnet på det läger du vill jobba på och motivera varför just du ska få jobbet.

 11. Musiksommarjobbet

  Tycker du om att sjunga eller spela musik och vill göra det under sommaren 2022? Till sommaren söker vi ungdomar som är intresserade av att göra musikframträdanden i små grupper på äldreboenden och öppna platser i Uppsala.

  Vi söker dig som har en viss erfarenhet av att spela ett instrument eller sjunga. Tillsammans i grupp kommer ni att planera ett kort framträdande som ni sen genomför tillsammans. Vi stöttar med bokning av spelningar och handledning för att din grupp ska lyckas med sitt uppdrag.

  Du som går årskurs 9, SPRINT eller i gymnasiet år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) sök genom att ange Musiksommarjobbet i din ansökan och berätta vad du har för erfarenhet och varför just du vill ha jobbet. Du som sökt kommer att bli kontaktad av anordnaren för ytterligare urval i form av en videopresentation.

 12. Mötesplats Gottsunda (mötesvärd)

  Mötesplats Gottsunda drivs av Uppsalahem och under sommaren 2021 öppnar vi för femte året i rad upp Stenhammarsparken för sommaraktiviteter för barn och unga. Mötesplats Gottsunda vill bidra till att skapa trygghet, samhörighet och meningsfulla möten genom roliga och öppna aktiviteter hela sommarlovet. Nu letar vi efter fler mötesvärdar som vill vara med och göra sommaren i Gottsunda extra rolig!

  Att arbeta som mötesvärd på Mötesplats Gottsunda är ett aktivt, fartfyllt och roligt sommarjobb. Tillsammans med 4 andra mötesvärdar och 1–2 arbetsledare kommer du ha ansvar för att Mötesplats Gottsunda är en välkomnande, trygg och rolig plats för barn och unga att besöka. För att trivas som mötesvärd ska du tycka om att umgås med barn i åldern 5–12 år och gilla att ta egna initiativ. Du kommer få möjlighet att vara med och påverka vad vi gör på mötesplatsen och om du har erfarenhet från föreningar, sporter eller liknande så är det en styrka.

  Arbetet är mycket varierande och några exempel på aktiviteter som du kommer få hålla och delta i är olika sporter (till exempel fotboll, badminton och tennis), lekar (till exempel vattenlek, kurragömma och kubb) och kreativa aktiviteter (till exempel ansiktsmålning, pyssel och dans). Ingen förkunskap inom aktiviteterna krävs. Alla aktiviteter anpassas efter deltagarna och det är viktigt att du är initiativtagande, engagerad, lyhörd och tålmodig.

  Du kommer jobba 3 veckor under sommaren, eftermiddagar och tidig kväll under onsdagar-söndagar. Tjänsten omfattar deltid á ca 35 timmar per vecka.

  För det här jobbet krävs utdrag ur belastningsregistret.

  Beställ här: Registerutdrag för dig som ska arbeta inom förskola eller skola  

  Om du går i gymnasiet år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) och är intresserad av att arbeta som mötesvärd på Mötesplats Gottsunda ska du skriva det i din ansökan och motivera varför du tror att just du skulle passa för jobbet.

 13. O-Ringen

  O-Ringen är världens största orienteringstävling med cirka 20 000 deltagare från över 40 länder. I samarbete mellan O-Ringen och Uppsala kommun erbjuds ungdomar från årskurs 9, Sprint och gymnasieungdomar år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) möjligheten att genom sommarjobb bidra i arbetet med att genomföra O-Ringen tillsammans med övriga 1 400 funktionärer.

  Arbetsperiod
  Tävlingen kommer att genomföras mellan 24/7-30/7, dock då kan arbetsperioden vara förlagt till andra datum än enbart dessa.

  Arbetstider
  Arbetstiderna kan variera från kl. 07:00 till och med kl. 19:00. Helgjobb kan förekomma.

  Plats
  Uppsala med omnejd.

  Förkunskaper och profil
  Arbetet är fysiskt krävande och du bör vara händig. Du ska också vara serviceinriktad och positiv. Du måste också vara beredd att ta dig an en bredd av uppgifter så att du kan rycka in och hjälpa till där det behövs.

  Kläder
  Du kommer att erhålla funktionärskläder (tröja och jacka).

  Handledning
  Du kommer att handledas av vuxna funktionärer som har ansvar för respektive område.

  Jobbeskrivning
  I sommarjobbet ingår hjälpa till där det behövs. Du kan komma att bli uppsatt på flera av uppgifterna nedan, men det kan också komma att dyka upp sådant som inte listats här.

  Sommarjobben kommer att fördelas på följande uppgifter:

  • Miljö: Sköta om Servicestationerna och avfallshantering på arenor och camping
  • Kiosk: Sälja mat och fika i kiosker på arenor och camping
  • Vätska: Dela ut vätska till deltagarna på arenan
  • Barnpassning: Hjälpa till med barnpassning på arenan
  • Trafik- och cykel: Dirigera deltagarnas trafikflöden och vara värdar vid cykelparkering
  • Bussning: Räkna deltagare vid busspåstigning och sköta kösystemet
  • Träningsrace och ungdomsstafett: Stor variation av uppgifter av liknande sort som ovan
  • Rivning: Hjälpa till med nedmontering av arenorna och O-Ringenstaden

  En informationsträff för sommarjobbarna kommer att hållas innan första arbetsdagen. Mer information kommer när du tilldelats sommarjobbsplats på O-Ringen.

  Var med och dela glädjen kring detta fantastiska arrangemang!

  För det här jobbet krävs utdrag ur belastningsregistret.
  Beställ här: Registerutdrag för dig som ska arbeta inom förskola eller skola

  I din ansökan ska du ange att du söker jobb på O-ringen och motivera varför just du ska få jobbet.

 14. Rookie Startups – Samhällsutvecklare

  Vill du lära dig mer om samhällsutveckling och hur man kan arbeta med nytänkande idéer i Uppsala? 

  Som samhällsutvecklare hos Rookie Startups är ditt jobb att hjälpa Uppsala att utvecklas. Du få lära dig allt om hur man arbetar med problemformulering, idégenerering, marknadsföring och hur man finner lösningar på riktiga samhällsutmaningar. Utifrån givna utmaningar kommer du i grupp arbeta fram en affärs- eller konceptidé som syftar till att utveckla din stad. 

  Sommarjobbet består av flera olika delar och är en blandning mellan teori och praktik. Jobbet innefattar bland annat arbete i team, inspirationsföreläsningar och workshops.

  Du behöver inte ha några förkunskaper utan detta sommarjobb är perfekt för dig som är engagerad, vill utvecklas och samtidigt lära dig mer om samhällsutveckling. En unik möjlighet att få ett spännande och meningsfullt feriejobb som samtidigt kommer ge dig en fantastisk merit på ditt CV.

  Vem kan söka?

  Du som går i årskurs 9, Sprint eller i gymnasiet år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) och är folkbokförd i Uppsala kommun ansöker genom att ange Rookie Startups – Samhällsutvecklare i din ansökan. Motivera också varför du vill ha jobbet och varför du tror att det passar just dig.

 15. Rookie Startups – Starta eget företag

  Är du intresserad av att starta ett eget företag under sommaren?

  Detta är programmet för dig som vill prova på att driva ett eget företag. Under tre sommarveckor (vecka 25–27) kan du få möjligheten att starta ett företag och förverkliga en idé.

  Vem kan söka?

  Du som går i årskurs 9, Sprint eller gymnasiet år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) och folkbokförd i Uppsala kommun har möjlighet att söka.

  Du behöver inga förkunskaper eller affärsidé. Antagning sker löpande. Direktlänk till ansökan:

  Ansök om att starta eget företag som sommarjobb

  Uppge också att du söker detta specialsommarjobb i din ansökan till Uppsala kommun. Detta specialsommarjobb ingår i platsgarantin för årskurs 9 men istället för lön får du ett startbidrag, se nedan.

  Lön och erfarenheter

  Rookie Startups betalar ingen lön, däremot får du 2 000 kronor i startbidrag som du får behålla. Alla pengar du sedan tjänar i ditt RS-företag är dina egna.

  Du får:

  • lära dig grunderna i företagande och få hjälp att utveckla en bra affärsidé
  • ett startkapital på 2 000 kr (pengar du får behålla)
  • utveckla ditt ledarskap
  • möta några av Sveriges främsta unga entreprenörer
  • nätverka med stora företag, startups och entreprenörer som kommer och gästföreläser 
  • förverkliga din egen idé under tre veckor
  • en personlig coach som hjälper dig dagligen
  • presentera ditt företag för experter
  • tävla om titeln Årets RS-företag och upp till 10 000 kronor
  • en fantastisk merit till din CV
  • möjlighet att driva vidare ditt företag.

   

  Läs mer om Rookie Startups på deras hemsida rookiestartups.se/rs-summer-uppsala/

 16. Sommarkul – dagläger för barn 2022

  På Sommarkul indelas barn i åldern 6–12 år i grupper. Du ansvarar för en grupp tillsammans med andra ungdomsledare. Ni deltar med barnen i aktiviteter som leds av aktivitetsledare.

  Aktiviteterna kan vara pyssel och hantverk, cirkus, lekar, spel, bollekar, dans, utflykter med mera, varje dag innebär olika aktiviteter. Även andra arbetsuppgifter kan förekomma. Pedagogisk lunch serveras dagligen.

  En stor del av jobbet innebär fysisk aktivitet och vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt.

  För att sommarjobba på Sommarkul ska du tycka om att vara bland barn, vilja delta aktivt, kunna samarbeta och gärna var kreativ.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska ansöka genom att skriva att du söker jobb på Sommarkul och motivera varför du tror att jobbet passar dig. För att få arbeta hos oss måste du också lämna utdrag ur belastningsregistret.

  Före Sommarkul startar träffas vi för en genomgång av vad som gäller för arbetet med barn, samarbete, organisation, säkerhet, första hjälpen med mera. Den tiden ingår i sommarjobbets timmar.

  Vi som står för Sommarkul är Rädda Barnens Uppsalaavdelning och Aktiv Ungdom Uppsala.

  Välkommen att ansöka!  

 17. Stall

  Du arbetar i huvudsak med saker som behöver göras runt omkring djuren, men inte direkt med djuren. Laga stängsel, jobba i hagar, städning och liknande.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ska i din ansökan ange att du vill jobba i stall. Du ska även ange om du har hästvana och motivera varför just du ska få jobbet.

 18. Teatersommarjobbet

  Teatersommarjobbet leds av Uppsala stadsteater och Gottsunda Dans & Teater. Under de veckorna får du prova på att jobba som skådespelare! Vi skapar en pjäs, repeterar och spelar föreställningar för publik. Det här jobbet passar dig som drömmer om att spela teater på en scen.

  Föreställningarna spelas på den utomhusscen som Uppsala stadsteater bygger upp i Gottsunda under juli/augusti månad. På den scenen kommer även en familjeföreställning spela och som sommarjobbare kommer du få träffa och inspireras av teaterns professionella skådespelare.

  Som skådespelare i Teatersommarjobbet behöver du inte ha någon erfarenhet av teater sedan tidigare, för oss räcker det med att du vill, vågar och drömmer om att få stå på en scen!

  När gruppen sen väl är bestämd kommer vi även ha ett antal träffar under våren då vi lär känna varandra, skapar pjäsen och träffar de som ska jobba med föreställningen. Det är givetvis betald arbetstid. Vi kommer hålla till på Gottsunda Dans & Teater men även på Uppsala stadsteater.

  Under sommaren repeterar vi de första två veckorna och den sista veckan kommer bestå av föreställningar. Arbetstiderna kan variera och ibland arbetar vi kvällar och helger.

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint ansöker genom att skriva Teatersommarjobbet i din ansökan och motiverar varför du vill ha just det jobbet.

  Du kommer också behöva vara med på en infoträff (i mars) där urval kommer göras. På den infoträffen kommer du träffa ledarna, få information och göra lite teaterövningar. Efter det kommer alla få besked om vilka som fått jobbet.

 19. Uppsala Summerchestra

  Du som går i årskurs 9, Sprint eller gymnasiet år 1 eller 2 (eller år 3 om programmet är 4-årigt) och vill sommarjobba med att spela i en orkester kan söka till Uppsala Summerchestra. Det är Uppsala kulturskola som sätter ihop en orkester som ska jobba tillsammans. Ni spelar främst på olika äldreboenden men även på andra platser i kommunen.

  Du bör kunna läsa noter för att bli uttagen till orkestern och du bör vara bekväm med det instrument du spelar.

  Om du går i årskurs 9 och inte blir uttagen till projektet kommer du att få erbjudande om ett annat sommarjobb inom kommunen

  Du söker detta jobb genom att skriva Summerchestra i din ansökan. Beskriv dina tidigare musikerfarenheter och vilket instrument du spelar samt motivera varför just du ska få jobbet. Datum för audition presenteras senare. 

 20. Uppsala Skolschacksällskap

  Du arbetar som ungdomsledare för Uppsala SSS sommarverksamhet. Du planerar inför verksamheten tillsammans med ansvariga i klubben, och är sedan med under aktiviteten och vägleder barnen som får lära sig, träna och/eller spela schack utifrån sin egen förmåga. 

  Är du intresserad av schack och att arbeta med barn så är det här ett jobb som passar dig!

  Du som går i årskurs 9 eller Sprint anger i din ansökan att du vill jobba på Uppsala Skolschacksällskap och motiverar varför just du ska få jobbet.