Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Här kan du läsa mer om våra övriga specialsommarjobb för dig som läser språkintroduktionsprogrammet (sprint) eller går i årskurs 9. För just de här jobben krävs vanligtvis en viss förkunskap eller ett särskilt intresse. För flera av jobben gäller även andra arbetsperioder än för våra standardjobb inom äldreomsorg, barnomsorg, fastighetsskötsel och trädgård och övrigt.

  Läs mer om vad som gäller kring sommarjobb och hur du ansöker.

 2. Alnäs

  Alnäs erbjuder barn flera olika aktiviteter på somrarna. För att arbeta på Alnäs ska du tycka om att vara bland barn.

  Ansökan till Alnäs sker i två steg.

  Steg 1: Sök jobb på Alnäs senast 20 januari, läs mer på Alnäs webbplats

  Steg 2: Gör en ansökan till oss på Uppsala kommun mellan 1 februari och 9 mars. 

  I din ansökan till oss ska du ange att du söker jobb på Alnäs och motivera varför just du ska få jobbet. 

  Tänk på att du inte har möjlighet att få sommarjobb på Alnäs om du inte gör både steg 1 och steg 2.

 3. Barnombudet

  Du får en inblick i hur kommunen styrs, hur olika beslut fattas och om barns rättigheter. Tillsammans med personalen på Barnombudet funderar ni över förbättringsåtgärder för unga i kommunen. Arbetet sträcker sig över 3 sammanhängande veckor (oftast slutet av juli och början av augusti). Det är en fördel om du är samhällsintresserad.

  I din ansökan ska du skriva att du vill jobba på Barnombudet, ange om du är med i någon förening eller organisation, och motivera varför just du passar för det här jobbet.

 4. Dans

  Danssommarjobbet arrangeras av Kultur och bildning vid Region Uppsala under tre veckor i början av sommaren, vecka 24-26, 14 juni-2 juli 2021. Projektet leds av en professionell koreograf som tillsammans med dansarna arbetar fram en föreställning som visas sista arbetsveckan på offentlig plats i Uppsala.

  Arbetsdagarna är uppbyggda likt hur ett professionellt danskompani arbetar – uppvärmningsklass, repetitioner och slutligen föreställningar.

  Danssommarjobbet riktar sig till dig som älskar att dansa och vill prova på yrket som dansare. Du som söker bör ha någon form av dansvana, alla dansstilar välkomnas.

  Ansökan till Danssommarjobbet görs i två steg:

  Steg 1: Skriftlig ansökan - Uppsala kommun. Gör en ansökan till oss på Uppsala kommun via vår hemsida senast tisdag 9 mars. Ange att du söker Danssommarjobbet, beskriv dina danserfarenheter och varför just du ska få jobbet.

  Steg 2: Videoansökan - Region Uppsala. Skicka in en presentationsvideo av dig själv samt en film när du dansar valfri koreografi/improvisation senast torsdag 11 mars. Instruktioner för hur du ska skicka in dina filmer och vad de ska innehålla hittar du på regionuppsala.se/danssommarjobbet/ .
  Efter 11 mars går en jury igenom videoansökningarna och återkommer till alla sökande om de kan erbjudas plats eller ej.

  Om du inte får en plats på Danssommarjobbet kommer du att erbjudas ett annat sommarjobb inom kommunen.

  Observera att du behöver göra både steg 1 och steg 2 för att din ansökan till Danssommarjobbet ska vara fullständig.

  Har du frågor är du välkommen att höra av dig till: erika.thalinsson.ranhagen@regionuppsala.se

 5. Idrottsledare

  Som idrottsledare arbetar du på en idrottsskola för barn. Det kan exempelvis vara på en fotbolls-, basket- eller badmintonskola. För att ansöka om det här jobbet ska du ha ett stort intresse av att arbeta med barn och av respektive idrott.

  I din ansökan ska du ange att du vill arbeta som idrottledare, specificera var du vill arbeta, beskriva dina tidigare erfarenheter av idrotten, samt motivera varför just du ska få det här sommarjobbet.

 6. LajvVerkstaden

  Du jobbar med att skapa och genomföra ett pedagogiskt lajv för barn utomhus. Du är med och bygger upp miljö, skapar fiktion och rekvisita för lajvet. Utbildning och skapande av lajvet sker veckan före aktiviteten.

  Du behöver inte ha lavjat tidigare, huvudsaken är att du har ett intresse av att arbeta kreativt med barn.

  I din ansökan ska du ange att du söker jobb på LajvVerkstaden och motivera varför just du ska få jobbet. 

 7. Livets ord europakonferens

  Här arbetar du som värd eller barnledare på Livets ords europakonferens. Som konferensvärd arbetar du bland annat med diverse förberedelser, står i kassan, diskar och städar. Arbetar du som barnledare förbereder du barnområdet, hjälper till under konferensen och plockar ihop efter att den är slut.

  I din ansökan ska du ange att du vill jobba på Livets ord europakonferens och motivera varför just du ska få jobbet.

 8. Lägerverksamhet

  Som lägerledare organiserar du och planerar aktiviteter för barn. En stor del av jobbet innebär fysisk aktivitet och sker utomhus oavsett väder. I vissa fall krävs kunskap i hur karta och kompass används.

  I din ansökan skriver du namnet på det läger du vill jobba på och motiverar varför just du ska få jobbet.

 9. O-Ringen

  O-Ringen är världens största orienteringstävling med cirka 20 000 deltagare från över 40 länder. I år kommer O-Ringen att genomföras i Uppsala mellan den 26/7 – 31/7. I samarbete mellan O-Ringen och Uppsala kommun erbjuds 115 ungdomar från årskurs 9 möjligheten att genom sommarjobb bidra i arbetet med att genomföra O-Ringen tillsammans med övriga 1 400 funktionärer.

  Arbetsperiod
  19 juli till 4 augusti. 

  Arbetstider
  Arbetstiderna kan variera från kl. 07:00 till och med kl. 19:00. Helgjobb kan förekomma.

  Plats
  Uppsala med omnejd.

  Förkunskaper och profil
  Arbetet är fysiskt krävande och du bör vara händig. Du ska också vara serviceinriktad och positiv. Du måste också vara beredd att ta dig an en bredd av uppgifter så att du kan rycka in och hjälpa till där det behövs.

  Kläder
  Du kommer att erhålla funktionärskläder (tröja och jacka).

  Handledning
  Du kommer att handledas av vuxna funktionärer som har ansvar för respektive område.

  Jobbeskrivning
  I sommarjobbet ingår hjälpa till där det behövs. Du kan komma att bli uppsatt på flera av uppgifterna nedan, men det kan också komma att dyka upp sådant som inte listats här.

  Sommarjobben kommer att fördelas på följande uppgifter
  - Miljö: Sköta om Servicestationerna och avfallshantering på arenor och camping
  - Kiosk: Sälja mat och fika i kiosker på arenor och camping
  - Vätska: Dela ut vätska till deltagarna på arenan
  - Barnpassning: Hjälpa till med barnpassning på arenan
  - Trafik- och cykel: Dirigera deltagarnas trafikflöden och vara värdar vid cykelparkering
  - Bussning: Räkna deltagare vid busspåstigning och sköta kösystemet
  - Träningsrace och ungdomsstafett: Stor variation av uppgifter av liknande sort som ovan
  - Rivning: Hjälpa till med nedmontering av arenorna och O-Ringenstaden

  En informationsträff för sommarjobbarna kommer att hållas innan första arbetsdagen. Mer information kommer när du tilldelats sommarjobbsplats på O-Ringen.

  Var med och dela glädjen kring detta fantastiska arrangemang!

  För det här jobbet krävs utdrag ur belastningsregistret.
  Beställ här: Registerutdrag för dig som ska arbeta inom förskola eller skola

  I din ansökan ska du ange att du söker jobb på O-ringen och motivera varför just du ska få jobbet.

 10. Stall

  Du arbetar i huvudsak med saker som behöver göras runt omkring djuren, men inte direkt med djuren. Laga stängsel, jobba i hagar, städning och liknande.

  I din ansökan ska du ange att du vill jobba i stall. Du ska även ange om du har hästvana och motivera varför just du ska få jobbet.

 11. Teatersommarjobbet

  Teatersommarjobbet leds av Uppsala stadsteater och Gottsunda Dans & Teater under perioden 26/7 - 13/8. Under de veckorna får du prova på att jobba som skådespelare! Vi skapar en pjäs, repeterar och spelar föreställningar för publik. Det här jobbet passar dig som drömmer om att spela teater, sjunga och dansa på en scen.

  Föreställningarna spelas på den utomhusscen som Uppsala stadsteater bygger upp i Gottsunda under augusti månad. På den scenen kommer även familjeföreställningen Loranga Loranga spelas och som sommarjobbare kommer du också få träffa och inspireras av teaterns professionella skådespelare.

  Som skådespelare i Teatersommarjobbet behöver du inte ha någon erfarenhet av teater sedan tidigare, för oss räcker det med att du vill, vågar och drömmer om att få stå på en scen!

  Vi kommer träffas två halvdagar i maj/juni (dessa räknas in i sommarjobbet). Vi kommer hålla till på Gottsunda Dans & Teater men även på Uppsala stadsteater. De två första veckorna repeterar vi och den sista veckan kommer bestå av föreställningar. Arbetstiderna kan variera.

  I din ansökan ska du skriva att du söker Teatersommarjobbet och varför.

 12. Uppsala Summerchestra

  Du som spelar ett instrument och vill sommarjobba med att spela i en orkester kan söka till Uppsala Summerchestra. Det är Uppsala kulturskola som sätter ihop en orkester som ska jobba tillsammans. Ni spelar främst på olika äldreboende men även på andra platser i kommunen.

  Du bör kunna läsa noter för att bli uttagen till orkestern och du bör vara bekväm med det instrument du spelar.

  Om du går i årskurs 9 och inte blir uttagen till projektet kommer du att få erbjudande om ett annat sommarjobb inom kommunen

  I din ansökan ska du ange att du vill vara en del av orkestern. Beskriv dina tidigare musikerfarenheter och vilket instrument du spelar samt motivera varför just du ska få jobbet. Datum för audition presenteras senare. 

 13. Uppsala Skolschacksällskap

  Du arbetar som ungdomsledare för Uppsala SSS sommarverksamhet. Du planerar inför verksamheten tillsammans med ansvariga i klubben, och är sedan med under aktiviteten och vägleder barnen som får lära sig, träna och/eller spela schack utifrån sin egen förmåga. 
  Är du intresserad av schack och att arbeta med barn så är det här ett jobb som passar dig!

  I din ansökan ska du ange att du söker jobb på Uppsala Skolschacksällskap och motivera varför just du ska få jobbet.