Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nu börjar sommaren runt slottet! Den 18 juni invigdes sommarens program i slottsparken med konstutställningen Resonating Bodies, konstvandringar i parken och ett klurigt naturspår för de allra minsta. Upptäck även vår nya app och gå på konstvandringar i slottsparken, lyssna på en läskig spökhistoria och lär dig mer om parkens kultur- och naturhistoria. Sommar runt slottet pågår fram till Kulturnatten, 10 september. Upplev mer av konst, kultur och natur i slottsparken! Välkommen.

Performance: Oljefågelns unge av Ingela Ihrman

Tid: 10 september under Kulturnatten. Två akter 20.00 och 21.00
Plats: Samling i museets reception
Arrangör: Uppsala konstmuseum

Förboka din kostnadsfria plats.

En person iklädd en fågelkostym tillverkad av bruna vassvippor och papperslera utför vardagens sysslor. Fågeln verkar ha ett ambivalent förhållande till elektriskt ljus och skyndar sig hem till sin unge för att ge den mat. Oljefåglar är nattaktiva fruktätande fåglar som häckar i grottor i norra Sydamerika. De lever sina liv helt i mörker och använder klick- och skrikljud för att navigera i natten.

Fågelns ungar utvecklas långsamt och är väldigt feta. Förr brukade människor samla in och koka ner ungarna och använda fettet till bland annat oljelampor. I de inre delarna av grottorna lämnades fågelbona alltid orörda eftersom man trodde att en förbannelse vilade här.

Verket är indelat i två akter, vardera 10 minuter långa. Första akten 20.00 och andra akten 21.00.

Ingela Ihrmans arbete utlöses av vardagens starka känslor och en önskan att förstå, ifrågasätta eller uttrycka vissa aspekter av att vara levande, social och mänsklig. Hennes praktik omfattar skulptur, installation, performance, video och skrivande samt samarbeten inom vetenskap, teater och dans. Hon har en MFA i Art in the Public Realm och hennes verk är utställda på Yokohamatriennalen 2020, Nordiska paviljongen i Venedig 2019 samt Art Lab Gnesta, Moderna Museet och Tensta konsthall. Under sommaren har hon tillsammans med Frida Peterson skapat verket Landskapet kom först, som visas i utställningen Resonating Bodies, samt medverkat med performanceverken Giant Otter Giving Birth och Fikonet.

 

Visning: Resonating Bodies – special

Tid: 10 september under Kulturnatten. 13.00–13.45
Plats: Samling i museets reception
Arrangör: Uppsala konstmuseum

Förboka din kostnadsfria plats.

Följ med på en guidad visning av Resonating bodies – en skulpturutställningen i slottsparken.

Resonating Bodies består av sju verk som på olika sätt utgår från platsen runt slottet och allt liv som pågår här. Visningen fokuserar specifikt på verket Jordens sång. Specialinbjudna gäster är konstnären bakom verket Åsa Stjerna, som berättar om hur hon i sin ljudkonst för in naturvetenskapliga perspektiv. Björn Lund, professorn i geofysik vid Uppsala universitet, en av Sveriges främsta experter på seismisk aktivitet, berättar också om sitt arbete att mäta skalv och rörelse i jordens inre.

Guidad konstvandring

Visning av den offentliga konsten i slottsbacken

Tid: 10 september under Kulturnatten. 15.00–16.00
Plats: Samling utanför konstmuseets entré
Arrangör: Offentlig konst i Uppsala

Konstvandring runt slottet - från monument till fundament. Här och där i slottsparken finns permanenta, offentliga konstverk från olika tider. Året runt, dygnet runt finns de där för dig. I en guidad visning på svenska får du veta mer om dem.

Spökhistoria: Sprid mina ord, rentvå mitt namn

Tid: Hela sommaren

Plats: I appen Uppsala konst och kulturarv, start på Borggården vid fontänen.

Arrangör: Reginateatern

En spökhistoria om Vasaätten som utspelar sig på olika platser vid slottet. Av och med Danny Wattin.

Kryp bland buskar och snår

Tid: Hela sommaren.

Plats: Söder om slottet i skogsbacken strax ovanför Akademiskas fontän.

Arrangör: Naturskolan Uppsala kommun

Hur: Hitta den gröna stolpen vid stigens början. Gå vidare in bland snåren. Den gröna stigen visar vägen till de små gröna skåpen. Vrid haspen uppåt, öppna dörrarna och kika in. Vad finns där inne? Är det stort eller litet?  Verkligt eller overkligt? Vad tror du? Och vad är nästa fråga att fundera över eller uppdrag att pröva?

På konstmuseet kan du låna en kasse med enkel utrustning. Några av sakerna i kassen kan du använda när du gör uppdragen. Några av sakerna kan du använda om du vill leta efter riktiga småkryp. När du är färdig med uppdragen lämnar du tillbaka kassen på museet.

Mer information, kontaktuppgifter och eventuella förändringar hittar du på  
Uppsala Naturskolas hemsida.

Följ med på visning av Kryp bland buskar och snår!   
Anna Aldén från Naturskolan visar utställningen vid några tillfällen under sommaren. Då kan du också få hjälp att leta efter riktiga småkryp i buskarna och snåren, och få pröva vad gråsuggor tycker om att äta! Alla är välkomna. Barn behöver ha någon vuxen med sig under visningen. Ta gärna med en plastlåda med lock! En stor glasslåda, godislåda eller liknade.  

Samling där upptäckarstigen börjar, i Norra delen av Tornérparken.

Lördag 18 juni, 11.00  
Onsdag 27 juli, 11.00  
Onsdag 27 juli, 14.00  
Lördag 10 september, 11.00  
Lördag 10 september, 14.00  
Visningen håller på knappt en timme.

Resonating Bodies

Skulpturutställning i slottsparken 18 juni–11 september

Jan-Erik Andersson & Shawn Decker, Arkitekturens Grannar, Sahar Alkhateeb, Åsa Stjerna, Alvaro Campo, Ingela Ihrman och Anna Nyberg.

Ett stort rosa slott. En historisk plats. Ett parklandskap. Jordlager på en rullstensås. Skulpturutställningen Resonating Bodies består av verk som på olika sätt utgår från platsen runt slottet och allt liv som pågår här.

Resonating Bodies tar fasta på den ömsesidighet som finns mellan pollinerare och växter och de ekosystem de ingår i. Ekosystem som idag är hotade och måste värnas. Men termen kan också översättas till det utbyte som sker i mellanmänskliga relationer, vilka också behöver näring och vård.

Utställningen uppmanar till att upptäcka, leka och interagera, men också att lyssna och känna in platsens historia och det som inte syns och hörs vid första ögonkastet. Från seismiska aktiviteter till fågelkvitter eller insektens ihärdiga arbete med att bryta ner död ved. 
 
Läs mer om och boka på Uppsala konstmuseum.se

Följ med på en visning av konstutställningen runt slottet

Lördagar och onsdag (20 juni–28 augusti):  
13.00–13.45 på svenska 
15.00–15.45 in english 
Boka biljetter via Tickster, 50 kronor

Lägg gärna till en Picknickmeny från Cajsas kök:
Valfri sallad från menyn och bröd samt dryck 33 cl (alkoholfri), kaffe/te och kaka - 180 kronor.

Från monument till fundament

Visning av den offentliga konsten i slottsbacken

Tider:
23 juni, 13.00
30 juni, 13.00
11 augusti, 13.00
18 Augusti, 13.00

Plats: Samling vid konstmuseets entré

Vi visar den offentliga konsten och berättar om monument över storslagna män och mindre framträdande fundament. Konstvandring runt slottet med Katarina de Verdier och Gunilla Stillström, intendenter på enheten för Offentlig konst.  
Visningen tar cirka 40 minuter.

Boka biljetter via Tickster på respektive datum ovan, 50 kronor

Lägg gärna till en Picknickmeny från Cajsas kök:
Valfri sallad från menyn och bröd samt dryck 33 cl (alkoholfri), kaffe/te och kaka - 180 kronor.

Gustaf I, 1827
Minnesmärke över Dag Hammarskjöld, 1966  
Gunnar Wennberg, 1912  
Glunten och magistern, 1998  
Gatstenar Warszawa, 2015  
Fundament, 1998

Natur och historia runt Uppsala slott

Hela sommaren i appen Uppsala konst och kulturarv 
 
I den kulturhistoriska miljön runt Uppsala slott finns både spännande naturvärden och spår av historia. Vad ser vi här idag, och vad fanns här förr? När då, varför det? Följ med på en digital guidad tur och hitta några av svaren.

Appen Uppsala konst och kulturarv finns tillgänglig för nedladdning i Appstore och Play från och med den 16 juni. Ladda ner den och hitta spåret i kategorin Sommar runt slottet 2022.

Appen är kostnadsfri och finns både på svenska och engelska.

Forna dagar - teaterföreställning

Tid: Spelas mellan 3 september-1 oktober.

Plats: Vasaborgen Uppsala slott, Kung Jans port, Drottning Christinas väg 1g

Arrangör: Kompani Ad hoc

Läs hela spelschemat på Tickster.com 

En midsommarnatt kring 1690 knackar två män på en dörr i Uppsala, den ene är poet och student vid universitetet, den andre kapten vid regementet. Båda är berusade och på jakt efter mer brännvin. Studenten vet var det finns mer och har dragit med sig soldaten, nu står de både utanför en dörr och knackar.

De två männen tas emot av en åldrad professor, studentens läromästare. Professorn är särskilt fokuserad på Sveriges fornhistoria och har genom sin forskning blivit fast övertygad om att Uppsala, faktiskt, är världsfolkens vagga. Och svensken det renaste folkslaget i världen. Det är allt han pratar om. För att ge den svenska nationen ny kraft vill professorn genomföra ett “vetenskapligt” experiment och soldaten börjar ana att det inte är någon slump att studenten har tagit med honom just hit.

Läs om Forna dagar på kompaniadhoc.com

Visningar av Vasaborgen, Uppsala slott

Tid: Nästan varje dag 11 juni–28 augusti, 13.00. Visning på engelska på helgerna 14 juni–juli. Undantag vissa lördagar, då vi har vigslar.
Läs på vasaborgen.se.

Plats: Vasaborgen Uppsala slott, Kung Jans port, Drottning Christinas väg 1g

Arrangör: Apostel kommunikation och affärsutveckling

Äkta 1500-talsruiner för glädje, spänning och kunskap

Vasaborgen är resterna av det ursprungliga Uppsala slott. I de gamla 1500-talsruinerna kan vi erbjuda oförglömliga upplevelser och berättelser. Museet är öppet under sommaren nästan varje dag. Håll utkik på Facebook för information. Du kan alltid boka din egen visning. 

Observera att Vasaborgen är en ruin och tyvärr inte anpassad för personer med funktionsnedsättning. Informera oss så kan vi vara behjälpliga med stöd för att ge en så bra upplevelse som möjligt för alla.

Kontakt och information på vasaborgen.se

1 av 6
Forna dagar.
Forna dagar.