Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Rösta om ny plats för kandelabern

Den ikoniska gatlyktan på Stora Torget har lyst upp flera olika torg i Uppsala genom åren. Nu när vi ska rusta upp Stora Torget behöver vi flytta den igen. Var tycker du att den ska stå? Lämna din röst senast 2 augusti.

Var med och påverka

Stora Torget ska byggas om och kommer att få en ny utformning. Det ska bli mindre plats för trafik och mer utrymme för folkliv och gående. Därför behöver vi hitta en ny plats för kandelabern som står i mitten av torget.

Sedan staden köpte kandelabern i slutet av 1800-talet har den stått på tre olika platser: Stora Torget, Vaksala torg och S:t Eriks torg. Det är på något av dessa torg som kandelabern får sin nya plats. Var tycker du den passar bäst? Var med och påverka och lämna din åsikt till Uppsala kommuns politiker.

Rösta här - tre alternativ finns

Här får du veta mer om de tre olika platserna som du kan rösta på. Du kan även se en montagebild på varje plats. Din röst blir rådgivande för gatu- och samhällsmiljönämnden som sedan fattar beslutet om kandelaberns placering. Lämna din röst senast 2 augusti.

Rösta om kandelaberns nya plats

S:t Eriks torg

Kandelabern placeras i västra delen av St: Eriks torg. Platsen kring kandelabern blir en ny mötesplats. Kandelabern omges av en fin bakgrund av historiska byggnader och står i siktlinjen mot Akademigatan och vidare Gustavianum.

Kandelaber_ST_Eriks_torg.jpg

St-Erikstorg-ritning.jpg

Stora Torget

Här får kandelabern en ny placering på torget, den kan inte stå kvar i mitten. Kandelabern placeras i torgets västra del. Här får den en framträdande plats, innanför den möblerade ramen i Stora Torgets nya utformning. Här får den möjlighet att framträda med en bakgrund av flera historiska byggnader.

Kandelaber_Stora_Torget.jpg

Stora-torget-ritning_2.jpg

Vaksala torg

Här blir kandelabern ett fint inslag framför Vaksalaskolan. Kandelabern placeras med Vaksalaskolan som bakgrund i torgets södra del. Placeringen framför Vaksalaskolans entré blir ett vackert blickfång på torget. Den är placerad på torgytan strax innanför den cykelväg som har sin sträckning från Roslagsgatan till Väderkvarnsgatan.

Kandelaber_Vaksala_torg.jpg
Vaksala-ritning_webb.jpg

Mer om kandelaberns historia

 • Svartvitt foto av kandelabern på Stora torget.

  1882 köptes kandelabern in och placerades på Stora torget. Foto: Lindahls fotoateljé.

 • Svartvitt foto på Vaksala torg med kandelabern.

  1906 flyttades kandelabern till Vaksala torg.

 • Svartvitt foto av S:t Eriks torg med kandelabern vid dåvarande parkeringen.

  1967 flyttades kandelabern till S:t Eriks torg där den stod till 1999. Foto: Sture foto.

Uppsala stad köpte kandelabern redan 1882. Den har funnits här i snart 140 år och följt med i Uppsalas utveckling och historia. Från början var den en gaslampa som skänkte bättre belysning åt Stora Torget. Sedan dess har den fått flytta på sig, först till Vaksala torg och därefter till S:t Eriks torg. Den kom tillbaka till Stora Torget igen och sin nuvarande plats 1999.

 • 1882 ny på Stora Torget
  Kandelabern köptes in 1882 och placerades på Stora Torget under 25 år.
 • 1906 till Vaksalatorg
  När spårvagnen kom och korsade Stora Torget flyttades Kandelabern till Vaksala torg. Här stod den sedan kvar i 60 år.
 • 1967 till S:t Eriks torg
  Vaksala torg fick ett nytt konstverk och kandelabern fick därför flytta till S:t Eriks torg. Här fanns den att se i 30 år.
 • 1999 tillbaka på Stora Torget
  I samband med omläggningen av Stora Torget flyttades kandelabern tillbaka hit från S:t Eriks torg och har sedan dess funnits här.

I filmen nedan får du följa med på kandelaberns spännande historia genom Uppsala.

Tidplan för omröstningen

 • Lägg din röst mellan 28 juni och 2 augusti
 • Politikerna fattar beslut om ny plats 2 september
 • Kandelabern flyttas när Stora Torget byggs om. Då ska den renoveras innan vi ställer den på sin nya plats.