Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Så gick omröstningen om ny plats för kandelabern

Den ikoniska gatlyktan på Stora Torget har lyst upp flera olika torg i Uppsala genom åren. Nu när vi ska rusta upp Stora Torget behöver vi flytta den igen.

Dialog om ny placering

Stora Torget ska byggas om och kommer att få en ny utformning. Det ska bli mindre plats för trafik och mer utrymme för folkliv och gående. Därför behöver vi hitta en ny plats för kandelabern som står i mitten av torget.

Vägen som går över torget kommer att bli smalare och busshållplatserna flyttas från torget. Bussarna ska fortfarande kunna passera torget och vägen kommer att gå över torgets mitt, där kandelabern står idag. Vi måste därför flytta kandelabern så att den inte hamnar mitt i vägen för bussarna.

Att behålla kandelabern på mitten skulle göra att bussarnas så kallade "svängradie" ändå behöver mycket utrymme, och vi får inte den plats för gående och folkliv som vi vill få. Det blir också ett restutrymme runt kandelabern som inte går att använda, som minskar flexibiliteten för evenemang och minskar tillgängligheten för synskadade.

Du kan se en illustration på Stora Torgets nya utformning på uppsala.se/storatorget   

Bakgrunden till att vi vill göra den här förändringen med att gå från samlingsplats för bussar till samlingsplats för människor är den beslutade innerstadsstrategin för Uppsala.

Sedan staden köpte kandelabern i slutet av 1800-talet har den stått på tre olika platser: Stora Torget, Vaksala torg och S:t Eriks torg. Det är på något av dessa torg som kandelabern får sin nya plats. Från 28 juni till och med 2 augusti har Uppsalaborna fått tycka till om var kandelabern ska flytta. 

Röstningen avslutad

Omröstningen avslutades 2 augusti. Då hade vi fått in 5478 röster på vår Facebook-sida och 2393 röster på vår webbplats. Totalt är det 7871 röster. De flesta har röstat på att kandelabern flyttas från mitten av Stora Torget till en ny placering på Stora Torget, eftersom den inte kan stå kvar på mitten. Näst flest röster fick S:t Eriks torg och på tredje plats i omröstningen kom Vaksala torg.

Så här fördelar sig rösterna

 1. Stora Torget ny placering: cirka 66 procent av rösterna (5212 röster)
 2. S:t Eriks torg: cirka 22 procent av rösterna (1733 röster)
 3. Vaksala torg: cirka 12 procent av rösterna (926 röster)

Nästa steg

2 september beslutade gatu- och samhällsmiljönämnden att kandelabern ska flyttas till ny plats på Stora Torget, enligt resultatet från medborgardialogen och röstningen. 

De tre alternativen

Här får du veta mer om de tre olika platserna som det varit möjligt att rösta på. Du kan även se en montagebild på varje plats.  

S:t Eriks torg

Kandelabern placeras i västra delen av St: Eriks torg. Platsen kring kandelabern blir en ny mötesplats. Kandelabern omges av en fin bakgrund av historiska byggnader och står i siktlinjen mot Akademigatan och vidare Gustavianum.

Kandelaber_ST_Eriks_torg.jpg

St-Erikstorg-ritning.jpg

Stora Torget

Här får kandelabern en ny placering på torget, den kan inte stå kvar i mitten. Kandelabern placeras i torgets västra del. Här får den en framträdande plats, innanför den möblerade ramen i Stora Torgets nya utformning. Här får den möjlighet att framträda med en bakgrund av flera historiska byggnader.

Kandelaber_Stora_Torget.jpg

Stora-torget-ritning_2.jpg

Vaksala torg

Här blir kandelabern ett fint inslag framför Vaksalaskolan. Kandelabern placeras med Vaksalaskolan som bakgrund i torgets södra del. Placeringen framför Vaksalaskolans entré blir ett vackert blickfång på torget. Den är placerad på torgytan strax innanför den cykelväg som har sin sträckning från Roslagsgatan till Väderkvarnsgatan.

Kandelaber_Vaksala_torg.jpg
Vaksala-ritning_webb.jpg

Mer om kandelaberns historia

 • Svartvitt foto av kandelabern på Stora torget.

  1882 köptes kandelabern in och placerades på Stora torget. Foto: Lindahls fotoateljé.

 • Svartvitt foto på Vaksala torg med kandelabern.

  1906 flyttades kandelabern till Vaksala torg.

 • Svartvitt foto av S:t Eriks torg med kandelabern vid dåvarande parkeringen.

  1967 flyttades kandelabern till S:t Eriks torg där den stod till 1999. Foto: Sture foto.

Uppsala stad köpte kandelabern redan 1882. Den har funnits här i snart 140 år och följt med i Uppsalas utveckling och historia. Från början var den en gaslampa som skänkte bättre belysning åt Stora Torget. Sedan dess har den fått flytta på sig, först till Vaksala torg och därefter till S:t Eriks torg. Den kom tillbaka till Stora Torget igen och sin nuvarande plats 1999.

 • 1882 ny på Stora Torget
  Kandelabern köptes in 1882 och placerades på Stora Torget under 25 år.
 • 1906 till Vaksalatorg
  När spårvagnen kom och korsade Stora Torget flyttades Kandelabern till Vaksala torg. Här stod den sedan kvar i 60 år.
 • 1967 till S:t Eriks torg
  Vaksala torg fick ett nytt konstverk och kandelabern fick därför flytta till S:t Eriks torg. Här fanns den att se i 30 år.
 • 1999 tillbaka på Stora Torget
  I samband med omläggningen av Stora Torget flyttades kandelabern tillbaka hit från S:t Eriks torg och har sedan dess funnits här.

I filmen nedan får du följa med på kandelaberns spännande historia genom Uppsala.

Tidplan för omröstningen

 • Lägg din röst mellan 28 juni och 2 augusti
 • Politikerna fattar beslut om ny plats 2 september
 • Kandelabern flyttas när Stora Torget byggs om. Då ska den renoveras innan vi ställer den på sin nya plats.