Renare Uppsala
-
Vårt mål är att minska nedskräpningen
Skräp är ingen liten fråga för Uppsala kommun. Om vi alla hjälps åt kan vi nå vårt mål: att göra Uppsala renast i Sverige!
Det finns många skäl till att ta nedskräpningen på allvar:
- Nedskräpningen kostar samhället 225 kronor per person och år.
- I en skräpig miljö ökar risken för klotter, vandalism och otrygghet.
- Nedskräpning är slöseri med resurser – att återvinna metall, plast och annat spar mycket energi.
- Skräp i naturen skadar och dödar djur och växter.
Om allt skräp hamnar på rätt ställe från början kan vi spara flera miljoner kronor som vi istället kan använda till annat.
Vårt konkreta mål är ett renare, snyggare och mindre nedskräpat Uppsala och i förlängningen även en sänkt renhållningskostnad. På köpet får vi ökad trivsel och säkerhet för både kommuninnevånare och besökare.
Fäll ihop -
Vad kommunen gör
Det här gör vi för att minska nedskräpningen:
- Vi städar varje dag, året runt på offentliga platser.
Läs om hur ofta vi tömmer papperskorgar och när vi städar gator och parker. - Vi anlitar extra personal som gör städinsatser under sommarhalvåret och vid större evenemang.
- Vi gör skräpmätningar för att mäta och följa upp nedskräpningen över tid.
- Vi undersöker vilka attityder kommuninvånarna har till nedskräpningen.
- Vi genomför kampanjer för att förändra attityder om nedskräpning.
- Vi bjuder in företag, skolor, privatpersoner och politiker till olika städinsatser.
- Vi satsar på att miljömärka evenemang i samarbete med Håll Sverige rent.
- Vi städar varje dag, året runt på offentliga platser.
-
Vad du kan göra
Var med du också så kan vi tillsammans göra Uppsala renast i Sverige!
Plocka #ettskräpomdagen
Var med du också och visa att nedskräpning är fel! Genom att fler och fler är med och plockar ett skräp om dagen och sprider det via sociala medier kan vi förändra beteenden och attityder kring nedskräpning. Ingen kan göra allt men alla kan göra något – så Plocka #ettskräpomdagen!
Så här gör du:
- Plocka ett skräp.
- Dela en bild taggad med #ettskräpomdagen i sociala medier.
- Utmana din bästa vän, din idol, din kollega eller varför inte en politiker att göra detsamma.
Tillsammans kan vi göra Uppsala renast i Sverige
Fäll ihop
#ettskräpomdagen på Facebook
#ettskräpomdagen på Twitter
ettskräpomdagen på Instagram -
Vårröjning för privatperson
Även du som privatperson, förening eller företag kan göra en insats för vår fina stad och är välkommen att delta i årets Vi håller rent- kampanj. Ta med dig grannar, vänner eller kollegor och var med en valfri dag i årets aktion mot nedskräpning. Utkörning av material sker under vecka 18 och 19.
Förra året deltog rekordmånga privatpersoner, verksamheter och företag i Uppsala, vi hoppas på ännu fler i år!
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen
-
Vårröjning för skola och förskola
Varje år bjuder Uppsala kommun och Håll Sverige rent in förskolor och skolor till Sveriges största aktion mot nedskräpning. Eleverna ägnar en dag åt att plocka skräp i sitt närområde. Tanken är att den som plockar skräp själv undviker att skräpa ner i fortsättningen. Förra året deltog inte mindre än 13 000 barn från förskolor och skolor runt om i Uppsala. En fantastisk insats och vi hoppas att vi lyckas blir ännu fler i år!
Vårröjningen är ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som till exempel nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten.
Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material.
Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till Återvinningscentralen om möjlighet finns
Anmälan
Bra länkar för dig som vill delta i vårröjningen
Här hittar du länkar med fakta, tips, idéer, material med mera för både lärare och elever inför arbetet med förskolornas och skolornas vårröjning.
Lärarhandledning – tips och förslag för en lyckad vårröjning (PDF, 5 MB)
Sidor med material särskilt för skolor
- Inspiration och verktyg för skola och förskola på Håll Sverige rents webbplats
- Beställ gratis material från Sveriges myndigheter – utbudet.se
- Returpacks kampanj med mycket information för förskolor och skolor
- Om studiebesök vid reningsverk med mera – uppsalavatten.se
- Världsnaturfondens webbplats
- Beställ material från Förpacknings- och tidningsinsamlingen
Återvinningsguider
- Sorteringsguide på uppsalavatten.se – skriv in vad du vill källsortera och få svar direkt
- Interaktiv sida om avfall – sopskolan.se
- Naturskyddsföreningens återvinningsguide
- Om sopor och återvinning – sopor.nu
Glas
Vatten
Batterier och elprodukter
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen
-
Föreningsuppdrag
Genom Föreningsuppdrag kan ideella föreningar i Uppsala kommun utföra enklare städ- och funktionärsuppdrag på kommunens mark.
Föreningsuppdrag finns tillgängliga året runt, främst i samband med helger och större evenemang. Åldersgränsen är 12 år. Beroende på uppdrag kan den önskade åldern bland deltagare variera.
Ersättning
Föreningar som deltar får en ersättning på 105 kronor per timme och föreningsmedlem som deltar.
Så anmäler du intresse för att delta
Uppsala kommuns samarbetspartner Brink & Berger sköter administrationen kring Föreningsuppdrag och leder arbetet på plats.
Du kan anmäla intresse för din förening via formuläret på Brink & Bergers hemsida. Du blir kontaktad av Brink & Berger när det finns lediga uppdrag.
För frågor kring Föreningsuppdrag och information om kommande uppdrag kan du kontakta foreningsstad@brink-berger.se.
Fäll ihop -
Sopkampen
Sopkampen är en tävling för Uppsalas förskolor och skolor. Målet med tävlingen är att uppmuntra barn, elever och personal att bidra till Uppsala kommuns mål om minskat matsvinn, minskad nedskräpning och bättre sopsortering. 2016 års tävling avslutades 1 december.
Spela Litter Hunt
Vinnarna av Sopkampen 2016 var dåvarande klass 2 på Skuttunge skola. De kom på idén "Skräpmon-Go" som idag har utvecklats till spelet Litter Hunt.
Spelet går ut på att du varierar mellan att vara en "Litter Hunter", som letar och taggar skräp, och en "Litter Collector" som hämtar taggat skräp och slänger i en geo-taggad soptunna. Spelarna kan tillhöra olika lag som tävlar mot varandra och får poäng för både taggat skräp och slängt skräp.
Fäll ihop -
Släckplatta
Fimpa på en släckplatta
Snart hittar du släckplattor på flera soptunnor runtom i Uppsala. Här kan du släcka din cigarett och sedan slänga fimpen direkt i soptunnan. Alla soptunnor med släckplattor dekoreras med färgstarka dekaler så att vi kan underlätta ytterligare för rökare att göra rätt.
Fimpen är Uppsalas vanligaste skräp
Skräpmätningar i gatu- och parkmiljö visar att cigarettfimpen är Uppsalas vanligaste skräp. Samma sak gäller i övriga Sverige. Enligt Håll Sverige Rent slängs cirka 1 miljon fimpar på marken i Sverige varje år.
Fimparna ser inte bara otrevliga ut, utan har också en negativ inverkan på miljön. Cigarettfiltret innehåller plasten cellulosaacetat som bidrar till att mikroplaster hamnar i dagvatten, vattendrag, sjöar, på marken och i naturen. Genom att minska antalet fimpar på marken minskar vi också risken för plast i naturen.
Tyck till i en fimpröstare
På flera platser i Uppsala placerar vi ut fimpröstare. Du som rökare får en fråga med två svarsalternativ av fimpröstaren. Du svarar genom att slänga fimpen i en av två behållare.
Resultatet av fimpröstningen presenterar vi på Skräpkörens Facebooksida.
Fäll ihop -
Skräpmätningar
För att kunna sätta in rätt insatser och följa upp utvecklingen i kommunen är det viktigt att mäta och följa upp nedskräpningen över tid. Eftersom problemet är både ekonomiskt, socialt och miljömässigt behöver vi mäta både den faktiska nedskräpningen och kommuninvånarnas attityder till nedskräpning.
Så här går en skräpmätning till
När vi gör en skräpmätning väljer vi ut två trottoarsträckor på max 5 gånger 5 meter. Vid mätningen bedömer vi nedskräpningsnivån på en skala mellan ett och fem. Ett innebär att ytan är helt fri från skräp, fem motsvarar den högsta graden av nedskräpning. Efter mätningen kategoriserar vi skräpet enligt ett särskilt skräpprotokoll.
Se resultat från skräpmätningar på Håll Sverige rents webbplats
Skräpfacit
Här kan du se resultatet av våra genomförda skräpmätningar.
Resultatet för 2018 visar en minskning av skräp i både park- och gatumiljö sedan 2017. Fimpen är fortfarande det vanligaste skräpet i Uppsala.
Se skräpfacit för gatumiljö 2018 (PDF, 1 MB) (PDF, 1 MB)
Se skräpfacit för Stadsträdgården våren 2018 (PDF, 803 KB) (PDF, 803 KB)
Se skräpfacit för Stadsträdgården hösten 2018 (PDF, 799 KB) (PDF, 799 KB)
Resultatet av mätningarna 2017 visar att nedskräpningen i Uppsala har minskat.
Se skräpfacit för gatumiljö (PDF, 1 MB) (PDF, 1 MB)
Se skräpfacit för Stadsträdgården del 1 (PDF, 427 KB) (PDF, 427 KB)
Se skräpfacit för Stadsträdgården del 2 (PDF, 492 KB) (PDF, 492 KB)
-
Smarta soptunnor och Uppsala skräpkör
Kommunen har köpt in över 275 smarta soptunnor och placerat ut dem i Uppsalas stadsmiljö och parker. De komprimerar skräpet och rymmer därför extra mycket skräp. Dessutom varnar de när de börjar bli fulla, vilket innebär att vi kan planera tömningarna utifrån var behovet finns.
Förutom att det innebär färre antal överfulla soptunnor så resulterar det också i en minskad bränsleförbrukning, när kommunen inte behöver besöka alla soptunnor varje dag.
Undersökningar har visat att överfulla soptunnor har en tendens att öka nedskräpningen. Inte minst drar de till sig fåglar, råttor och getingar. Med smarta soptunnor minskar det problemet.
Läs artikel i Byggtjänst om Uppsala kommuns arbete med smarta soptunnor.
Läs om hur kommunen arbetar med renhållning
Budskap på Big Bellys
Under sommaren kommer soptunnorna Big Bellys runt om i Uppsala bära budskap och fakta om nedskräpning för att sprida kunskap till dig som uppsalabo och besökare.
Uppsala skräpkör
En del av våra smarta soptunnor har fått ny kostym och bildat Uppsala skräpkör. När de inte sjunger ska de stå utposterade i stan och samla upp skräp som glass- och godispapper, matrester och annat avfall.
Läs mer om kören och var de uppträder på Uppsala skräpkörs facebooksida
Fäll ihop -
Städning på Valborg
Valborg är festhelgen framför alla andra i Uppsala, vilket också innebär att det ligger enorma mängder skräp kvar på gator och i parker dagen efter. Kostnaden för att städa upp efter kalaset ligger på närmare en miljon kronor.
Kommunen arbetar för att minska nedskräpningen genom att
- ställa ut extra sopkärl och återvinningsstationer på strategiska platser
- ha mycket personal och volontärer ute på gator och torg som städar och hjälper människor att slänga rätt
- bedriva kampanjer för att få människor att reflektera över sitt eget beteende
- ha dialog med de som deltar i forsränningen och Uppsala Vatten om hur cellplasten och frigoliten i flottarna kan återvinnas eller återbrukas. Deltagarna ges också möjlighet att städa Fyrisån efter forsränningen.
-
Evenemang
Miljömärkta evenemang
Uppsala kommun och Destination Uppsala samarbetar med Håll Sverige rent för att kunna miljömärka olika evenemang. Det innebär att vi kan genomföra evenemangen på ett hållbart sätt och visar att vi tar miljöfrågorna på allvar.
Några miljömärkta evenemang i Uppsala är:
- Allt ljus på Uppsala
- Kulturernas Karneval
- Kulturnatten
- Nationaldagsfirandet som kommunen anordnar
- Student Uppsala
- Tusen vintrar – Uppsala vinterfestival.
-
Kontakt
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen
Öppettider reception
Måndag–fredag 7.45–17.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00Besöksadress: Stationsgatan 12Postadress: Uppsala kommun, stadsbyggnadsförvaltningen, 753 75 Uppsala