Prisregn över Uppsala

Uppsala är årets klimatstad, årets cykelstad och årets stadskommun.

I år har ett härligt prisregn fallit över Uppsala, ett bevis för att vi är på rätt väg och att vi bockar av våra högt uppsatta mål för en hållbar samhällsutveckling. Vi hoppas att du delar vår glädje och stolthet över att vara årets klimatstad, årets cykelstad och årets vinnare som bästa stadskommun att bo i. På en hedrande andraplats är vi också en av Sveriges bästa välfärdsförnyare, en nominering för vårt framgångsrika samarbete med polisen för ett tryggt Uppsala. Vi firar framgångarna och sätter genast i gång det fortsatta utvecklingsarbetet och nya mål.

Årets klimatstad

Uppsala tar målet om en fossilfri stad 2030 på stort allvar. Nya spårvagnslinjer 2029, biogas som drivmedel i våra fordon och framkomliga cykelbanor året runt är några av de satsningar som påskyndar utvecklingen med att sänka koldioxidutsläppen och som gjorde att Världsnaturfonden (WWF) gav utnämningen Årets klimatstad till Uppsala. Nu går vi vidare till den internationella finalen och håller tummarna för att vi blir global vinnare.

Juryns motivering

"Uppsala framträder som klar vinnare i årets utmaning på grund av sitt ambitiösa arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter. Uppsala har definierade mål för förnybar energi och energieffektivitet både i den kommunala organisationen och för kommunen som helhet. Uppsalas stora investeringar i innovativa transportlösningar och elfordonsinfrastruktur uppskattades av juryn."

Läs mer om Uppsala som årets klimatstad.

Läs mer i pressmeddelandet Uppsala är årets klimatstad 2018.

Fyra tonåringar sitter i gräset och tittar ut över Fyrisån

Prisutdelning_Årets klimatstad

Christoffer Nilsson, Björn Sigurdson och Maria Gardfjell (MP) under prisutdelningen. Foto: Sarah Thorén

Årets cykelstad

Uppsala är utsett till Sveriges bästa cykelstad av Cykelfrämjandet, något som vi arbetat hårt för och som vi firar med alla Uppsalabor. Det vi prisas för är att vi har tagit oss an en åtgärdslista med 57 punkter som alla bidrar till att göra det ännu roligare, enklare och säkrare att välja cykel framför bil och buss. Flera punkter har redan uppnåtts, som att skapa flera snabbcykelleder, bygga en cykelvårdsstation, driva projektet "cykelvänlig arbetsplats", se till att cykelbanorna plogas och är säkra att cykla på även vintertid.

Nu jobbar vi vidare med punkterna för att fler, oavsett ålder, ska kunna cykla tryggt och säkert året om. Tack för att du cyklar och bidrar till att sänka klimatutsläppen!

Juryns motivering

"Uppsala är årets cykelfrämjande kommun! Kommunen får hela 55 av 60 möjliga poäng och 10 av 10 möjliga poäng inom fem av sex områden i Kommunvelometern. Uppsala har ökat sin poäng för varje år de deltagit och i år, det sjunde året kommunen deltar, når de förstaplatsen. Sedan förra året har Uppsala ökat sina poäng inom befintlig infrastruktur, aktiviteter samt cykelpolitik."

Läs mer i pressmeddelandet Uppsala har nått sitt mål och är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Läs om vårt arbete inom området cykel.

Tjej som cyklar. Foto: meruppsala.se

Årets stadskommun

Uppsala är för femte året i rad den bästa stadskommun att bo i enligt tidningen Fokus ranking Bäst att bo, i konkurrens med 45 andra städer. Det innebär att Uppsala är en stad som många vill bo och stanna i, som har en mångfald på invånare men också karriärmöjligheter och fritidsaktiviteter. Här ser unga en framtid med närhet till utbildning, barnfamiljer har ett brett utbud av barnomsorg och bra skolor. Här är tillväxten stark och arbetslösheten låg. Vi kammade också hem en tredjeplacering i Bästa storstadsregion och en fjärdeplacering i Bäst att vara ung. Tre diplom sammanlagt. Nu jobbar vi vidare med nya mål för att Uppsala fortsatt ska vara den bästa platsen att bo på och ännu lite bättre för varje år.

Läs mer om rankningen på tidningen Fokus webbplats.

Länk till pressmeddelandet Uppsala är den bästa stadskommunen att bo i.

Årets folkhälsokommun

Uppsala kommun har tilldelats kommunutmärkelsen årets folkhälsokommun av styrelsen för Svensk Förening för folkhälsoarbete. Styrelsen är en sammanslutning av tjänstepersoner och politiker med intresse för folkhälsofrågor.

Juryns motivering

"Svensk Förening För Folkhälsoarbete har under en serie år följt Uppsala kommuns arbete med jämlik hälsa och social hållbarhet. Långsiktigt kommer deras arbete att påverka folkhälsan i kommunen. Arbetet bedrivs systematiskt och på en strategisk nivå vilket är en viktig förutsättning för framgångsrikt arbete. Kommunledningen har dessa frågor i fokus för sitt målinriktade arbete och i sitt budgetarbete. Det är en ära att få utse Uppsala kommun till årets folkhälsokommun 2018."

Läs mer i pressmeddelandet Uppsala är årets folkhälsokommun

Årets bästa skolkockslag

Lag Nanna från Nannaskolan i Uppsala har utsetts till Årets Bästa Skolkockslag 2018 i Lantmännens tävling SkolmatsGastro, SM i Skolmat. Laget kammade hem titeln i konkurrens med fyra andra finalistlag. Lag Nannas vinnande rätter bestod av örtmarinerad kyckling med matkornsrisotto, bönbiffar med örtpasta och en frisk lins- och äppelsoppa – näringsrika, klimatsmarta och prisvärda maträtter. Laget motiverade också hur de arbetar med hållbar skolservering genom att ta tillvara på rester, säsongsanpassa måltiderna, minska matsvinnet och servera mer grönsaker och närproducerad mat.

Juryns motivering

"Det vinnande skolkockslaget har visat upp ett genuint matlagningskunnande tillsammans med ett stort engagemang för en mycket väl fungerande skolmåltid."

Läs mer om vinsten på måltidsservice webbplats