Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Minskad smittspridning är ditt ansvar

Minskad smittspridning är ditt ansvar. De val du gör kan både rädda liv och göra så att vi snabbare kan återgå till ett vanligt liv. Men det går att hitta på massa roliga aktiviteter som kan utföras på ett omtänksamt sätt. Håll avstånd, vänd om det är för mycket folk på platsen och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

Vi följer de nationella och regionala myndigheternas råd. Vi håller avstånd till varandra, umgås i en mindre krets, undviker att ingå i flera olika grupper, är noga med handhygienen och stannar hemma vid minsta symtom. Och det finns en hel del roligt som du kan göra. Här får du tips på utomhusaktiviteter och digitala upplevelser.

Ut i naturen

Njut av solen ute i naturen! Inspireras av Destination Uppsalas tips på aktiviteter utomhus och Biotopias utflyktskalender för aktiviteter och utflykter i naturen.

21 utegym

Uppsala har ett antal utomhusgym med olika redskap för olika typer av träning och målgrupper. Alla är välkomna och det kostar ingenting.

Se alla våra utegym

Tjej tränar på utegym

26 motionsspår

Det finns många motions- och skidspår att utnyttja i Uppsala. De flesta är elljusspår som prepareras för skidåkning på vintern.

Information om våra motionsspår

Man i motionsspår

55 mil cykelbanor

Uppsala har som mål att vara en av de främsta kommunerna var det gäller framkomlighet och säkerhet för cyklister och har vunnit pris som bästa cykelstad.

Uppsala kommuns cykelkarta

Kille på cykel

5 konstvandringar

Uppsala har flera konstvandringar, eller konststråk, med olika teman som du kan genomföra utomhus. Den kortaste konstvandringen är cirka 1 kilometer lång och den längsta är cirka 5,4 kilometer lång.

Konstvandringar i Uppsala

30 lekplatser (och ännu fler)

I Uppsala kommun finns många lekplatser att upptäcka. Flera av dem har spännande teman som till exempel djungel, cirkus och bondgård. På länken nedan ser du ett urval av Uppsalas lekplatser.

Lekplatser i Uppsala

Höganäsparkens lekplats

17 friluftsområden

Besök våra friluftsområden och naturreservat och upplev den vackra naturen. Ta en skön långpromenad, stanna för en fika på en stubbe i skogen och fyll på med energi och frisk luft.

Friluftsområden och naturreservat i Uppsala

9 vandringsleder

Upptäck Uppsalas vandringsleder som flera av dem har teman. Till exempel Linnéstigarna som är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala. På Gröna stigen i Lilla Djurgårdsskogen finns tio stationer där du lär dig massor av saker om skogen och samtidigt får en härlig stund ute i naturen.

Vandringsleder och stigar i Uppsala

Använd biblioteket hemifrån

Biblioteken och kommunens kulturcentrum håller delvis stängt, men du kan ta del av biblioteket digitalt hemifrån. 

Samlade tips på hur du kan uppleva biblioteket digitalt

Kvinna kollar på padda i sängen

Boktips för vuxna, digitala samtal och författarbesök.

Man med dator och flicka sitter i soffa

Filmer att låna.

Strömmad kultur

Att stanna inne är inget hinder för att uppleva Uppsalas rika kulturliv. Det går att skapa tillsammans, höra en konsert, se konst, se en film och lyssna på böcker hemma digitalt.

Uppsala stadsteater

Teater digitalt! Visning bakom kulisserna, digitala föreställningar, tips från mask och kostym, podcasts, intervjuer och mycket mer.

Ta del av digitala alternativ på uppsalastadsteater.se

Reginateatern

Reginateatern är vanligtvis Uppsala kommuns gästspelscen och erbjuder ett rikt och noga utvalt utbud av underhållning och scenkonst. Nu ställer de om till digitala erbjudanden i samma anda.

Ta del av digitala alternativ på reginateatern.se

Uppsala Konsert & Kongress

UKK Play erbjuder digitala och kostnadsfria sändningar i form av inspelade konserter, filmade dansföreställningar, receptfilmer, klipp och arkivmaterial från UKK:s verksamhet.

Ta del av digitala alternativ på ukk.se/play

Uppsala konstmuseum

Uppsala konstmuseum erbjuder bland annat digitala upplevelser, livesändningar och tips på aktiviteter som du kan göra hemma.

Ta del av digitala alternativ på uppsalakonstmuseum.se

Grand

Vanligtvis erbjuder Grand spelningar och andra kulturevenemang flera gånger i veckan, men nu satsar verksamheten på digitala lösningar med streamade konserter.

Ta del av digitala alternativ på grand.uppsala.se

Teckna fåglar med Biotopia

En person tecknar en fågel

 

Lär dig teckna fåglar med Bitopia i fyra videor som du hittar här .