Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Inspirationsdag för universitetsstudier 19 maj

Är du nyfiken på att studera på universitet? Du har möjlighet att besöka inspirationsdagen och få tillfälle att lära dig mer om studier på universitet i Uppsala.

Välkommen till en inspirationsdag med Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala kommun. På inspirationsdagen får du höra mer om studier på universitetet och om hur vägen till studier kan se ut.

Inspirationsdag

Inspirationsdagen är en dag för dig som vill veta mer om att studera på universitet. Dagen består av ett program med utbildningsmässa och presentationer. Vilka olika utbildningar finns på SLU och Uppsala universitet? Hur kan jag tänka när jag väljer utbildning? Hur fungerar studier på vuxenutbildningen? Det är exempel på frågor som besvaras under inspirationsdagen.

Du får även höra mer om framtidsutsikter och vilka kompetenser som behövs i Uppsala län.

Inspirationsdagen är gratis men du behöver anmäla dig för att kunna delta.

All information är på svenska.

Dag och tid

Torsdag 19 maj 09.30-14.00. Kom gärna i god tid.

Plats

SLU Campus Ultuna, Ulls hus. Adress: Almas allé 8, Uppsala.

Inspirationsdagen är på SLU i Uppsala, vid Ultuna som ligger söder om Uppsala centrum.

Här hittar du information om hur du tar dig till Ultuna med buss eller bil (SLU.se)  

Anmälan

Anmäl dig till inspirationsdagen.

Program

Under dagen har du möjlighet att besöka utbildningsmässan och gå på olika presentationer. Programmet presenteras nedan.

 • Dörrarna öppnar 09.30
 • Utbildningsmässa 10.00-14.00

Utbildningsmässan börjar 10.00 och pågår under inspirationsdagen. Du är välkommen att träffa oss på mässan för att prata om utbildning.

På mässan har du möjlighet att träffa representanter och studie-och yrkesvägledare från bland annat Uppsala universitet, SLU, Utbildnings- och jobbcenter (vuxenutbildning), Uppsala folkhögskola och UHR. Här kan du prata med oss om behörighet, antagning, stöd inför studier, olika utbildningar och mycket mer. Du får också möjlighet att fika med studenter.

 • Studie- och yrkesvägledare från Utbildnings- och jobbcenter
 • Resursteamet på Utbildnings- och jobbcenter (stöd inför studier)
 • Studie- och karriärvägledare från Uppsala universitet
 • Lärare från institutionen för nordiska språk på Uppsala universitet
 • Lärare från Uppsala folkhögskola
 • Studie- och karriärvägledare och studenter från SLU
 • Representanter från basåret på Uppsala universitet
 • Expert på svenska meriter från UHR
 • Representanter från Academicum/korta vägen

Presentationer 10.00-13.30

Du väljer själv vilka presentationer du önskar gå på.

10.00-10.30

Ansökan och behörighet till universitet

Vad krävs för att bli behörig för att studera vidare på universitet och högskola? Du får höra mer om det svenska utbildningssystemet, ansökan och om antagning.

10.30-11.00

Hitta vägen! Hur kan mina styrkor påverka mitt karriärval?

Hur vet jag att jag att jag väljer rätt?  För att hitta svaret på frågorna behöver du lära dig reflektera dig själv och dina styrkor. Välkommen till en presentation där vägledaren Madelene rustar dig med perspektiv, övningar och pepp för att våga välja.

Plugga på SLU och bidra till en bättre framtid!

Är du intresserad i hur vi odlar vår mat och vilka resurser vi använder har betydelse i framtiden? Naturresurser, odling, mat, energi, teknik, ekonomi och samhällsutveckling – SLU erbjuder många utbildningar för dig som är intresserad av att läsa vidare på universitet. 

Kom och träffa studenter och vägledare från SLU. Vi berättar om utbildningarna som erbjuds, om hur det är att vara student och mycket mera.  Vem vet, kanske finns just din drömutbildning här hos oss?

Läs mera om utbildningarna på Vad vill du plugga? (slu.se)

11.00-11.30

Funderar du på studier på masternivå?

Under denna presentation får du information om antagning, behörighet och urval till studier på masterninvå.

Program eller fristående kurs, olika vägar till examen

Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat.

Det är ingen skillnad mellan en examen som består av fristående kurser och en examen som bygger på ett program. Det som skiljer sig är vägen dit.

Resursteamet – ett stöd för personer med särskilda behov

Resursteamet är ett tvärprofessionellt team vars uppdrag är att via konsultation, rådgivning och utredningar ge stöd till personer med särskilda behov, såsom neuropsykiatriska funktionsvariationer och psykisk ohälsa, och som har målsättning att studera inom vuxenutbildningen.

11.30-12.00

Hur är det att studera vid Uppsala universitet?

Hör en student berätta om Uppsala universitet och hur det är att studera där.

Vad finns det för olika utbildningar, och hur är livet som student?

Academicum – en bro mellan utbildning och arbetsliv

Presentationen handlar om Academicums största projekt Akademikerspåret korta vägen. Det är en flexibel utbildning inriktad på vägar till arbete och karriär.

Utbildningen vänder sig till personer som har en akademisk utbildning och vill förbereda sig för att komma in på arbetsmarknaden i Sverige eller som har arbetat tidigare och vill komma in på arbetsmarknaden igen.

Akademikerspåret Korta vägen är ett samarbete mellan Academicum, Uppsala universitet, SLU och Arbetsförmedlingen.

12.00-12.30

Behörighetsgivande utbildning i svenska vid Uppsala universitet

Behöver du behörighet i svenska? Vill du studera svenska vid Uppsala universitet? Behörighetsgivande utbildning i svenska leder till behörighet i svenska och förbereder dig för studier vid svensk högskola eller universitet.

Kom och lyssna på presentationen så får du veta mer om innehållet i utbildningen. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor.

Basår och bastermin vid Uppsala universitet

Tekniskt-naturvetenskapligt basår finns för dig som vill studera teknik och naturvetenskap men saknar behörigheten. Du får en bra förberedelse inför dina fortsatta universitetsstudier och väldigt mycket inspiration för vad du kan komma att studera.

Nyfiken på att doktorera?

I den här presentationen kommer du att få information om vad som krävs för att bli behörig till forskarutbildning och hur du söker. Vi kommer också att ta upp hur du kan öka dina chanser att antas och hur det är att vara doktorand. Om du är med kan du ställa frågor till oss och diskutera med oss.

12.30-13.00

Bli lärare - vägen mot framtiden

Är du nyfiken på att bli lärare? Vill du bidra till allas rätt till kunskap?

Läser du till lärare vid Uppsala universitet får du en utbildning med stor konkurrenskraft.

Kom och ta reda på vilka lärarutbildningar Uppsala universitet erbjuder och vad som krävs för att bli behörig till de olika lärarprogrammen.

Vuxenutbildningen i Uppsala

Hur funkar det att studera på vuxenutbildningen i Uppsala? På Utbildnings- och jobbcenter kan du studera ämnen och kurser på grundskole- och gymnasienivå. Du kan studera det du saknar för grundläggande och särskild behörighet till högre studier.

Läs mer på Utbildnings- och jobbcenters hemsida

13.00-13.30

Arbetsmarknad och framtidsutsikter i region Uppsala

Vad är det för kompetens som behövs i Uppsala? Och hur ser framtidsutsikterna och arbetsmarknaden ut? Det får du lära dig mer om på presentationen med Kim Scharafinski, strateg för regional kompetensförsörjning på Region Uppsala.

Läs vår intervju med Kim Scharafinski, strateg på Region Uppsala, om presentationen och framtidens arbetsmarknad

Möt studenter

Matilda Borg hann både plugga och jobba innan hon bestämde sig för att bli röntgensjuksköterska. Nu har hon kommit mer än halvvägs på utbildningen och trivs bra. Det är en familjär stämning och teoretisk undervisning varvas med praktikperioder. I sommar ska Matilda Borg arbeta på avdelningen för magnetkamera.

Läs en intervju med Matilda

Sara Naser läser andra terminen på läkarprogrammet på Uppsala universitet. Hon flyttade från Dubai till Uppsala 2019 och trivs bra med studierna, umgänget och staden. Sara Naser var på inspirationsdagen 2020 och rekommenderar alla som kan att ta chansen 19 maj.

Läs en intervju med Sara

Ehab Zarifa kom från Syrien till Sverige i samband med den stora flyktingvågen 2015. Både Ehab och hans fru var lärare i Syrien, men Ehabs passion för natur, biologisk mångfald, trädgård och park gjorde att han valde att studera en ettårig trädgårdskurs parallellt med svenskstudierna på kvällarna. Nu studerar han sitt andra år på SLU på Landskapsingenjörsprogrammet.

Läs en intervju med Ehab

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om inspirationsdagen

Kontakt

Har du frågor om dagen som inte finns besvarade under vanliga frågor och svar? Skicka ett mejl till inspirationsdagen@uu.se för att komma i kontakt med oss.

Vill du veta mer om högre studier?

På vår informationssida om högre studier hittar du värdefull information om att studera vidare, bland annat om hur det fungerar med studieekonomi och vilka olika vägar till högre studier.

Mer information om olika vägar till högre studier.

Marknadsföring

Under inspirationsdagen kommer SLU att filma och fotografera i marknadsföringssyfte.

Mer information skickas via mejl till anmälda besökare. Om du har frågor är du välkommen att kontakta studyguidance@slu.se.

Logotyper för Uppsala komun, Uppsala universitet och SLU