Gymnasiestudierna på ekonomiprogrammet gick inte särskilt bra för Sofia. Flera kurser blev underkända. Hon hade som många andra en tanke på veterinärprogrammet tidigt, men insåg snabbt i tonåren att hon inte skulle ha betyg och behörighet till det, så de tankarna sköt hon undan.
- Det bästa var all hjälp jag fick av studievägledare för att få slutbetyg och behörighet, säger Sofia. Att inse att det faktiskt fanns både en och två och tre vägar till slutbetyg och högskolebehörighet även för oss som inte var i fas när vi var tonåringar.
Studier på Komvux och naturvetenskapligt basår ledde till Veterinärprogrammet
Under årens lopp läste Sofia in grundämnen på flera olika Komvux. Hon gick också en undersköterskeutbildning som hjälpte henne att samla på sig tillräckliga gymnasiepoäng för att till slut pussla ihop ett slutbetyg.
- Några år senare rekommenderade en kompis mig att läsa ett naturvetenskapligt basår för att se om det var något för mig, berättar Sofia. När basåret var slut hade jag läst in alla naturvetenskapliga ämnen och fick behörighet till Veterinärprogrammet.
Sofia skrev högskoleprovet och vid 35 års ålder sökte hon och kom in på Veterinärprogrammet.
Varför Sofia valde Veterinärprogrammet och hur det är att studera som förälder
- Jag tycker att det är superspännande med processer i kroppen, vad som händer, varför, och hur man kan påverka det. Jag har länge jobbat i humansjukvården, berättar Sofia, men det var jag lite trött på och tänkte att det perfekta är ju att kombinera medicinskt intresse med djurintresse.
Under utbildningens gång har Sofia blivit förälder. Hon tycker att hon har blivit en bättre student i och med föräldraskapet.
- Det handlar nog om hur jag disponerar min tid. Innan kunde jag skjuta upp plugget en dag eller bara klicka omkring på nätet och göra ingenting i fler timmar. Nu ser jag till att plugga på bestämda tider, dagtid, så att jag kan släppa det sedan och vara med mitt barn.
Sofias tips till dig som inte har godkänt gymnasiebetyg
- Det kanske ser ut som ett berg, men det är fullt möjligt att bestiga! Ta hjälp av studievägledare, ta reda på vilka möjligheter som finns, och ta ett steg i taget! Man kan ändra sig på vägen, man kan ta pauser, och om inte annat så är det kul att läsa kurser, tycker Sofia. Hon avslutar:
- Kunde jag gå från ”690 godkända gymnasiepoäng” till ”veterinärstudent” så kan vem som helst det!