Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

I sommar platsutvecklar vi Stora torget

I sommar kommer Stora torget att platsutvecklas. Det innebär att olika former av installationer placeras ut på torget för att göra det mer trivsamt. Det blir partier med grönska i form av olivträd, konstgräs och pallkragar med perenner och tillhörande sittplatser. Torget utrustas även med sittmöbler, konstverk och ljusinstallationer.

Syftet med platsutvecklingen är att stärka Stora torgets identitet och visa vilka möjligheter platsen har att bli ännu mer trivsam. Målet är att du som vistas på torget i olika sammanhang börjar fundera över vilken av installationerna du tycker bäst om. Hur skulle du vilja att Stora torget utvecklades med ledning av det som nu visas upp? Vi vill gärna veta vad du tycker! I slutet av sommaren kommer vi att finnas på plats och ge dig möjlighet att svara på detta.

Ett tema för platsutvecklingen på Stora torget är återvinning. Mycket av det som finns på torget är sådant som använts tidigare. De grå fyrkantiga träurnorna kommer från Linnéåret 2007 och konstgrä­set från stadsodlingsåret 2017 för att nämna några saker.

Ett annat tema är trygghet. Därför testar vi olika typ av belysning. I början av sommaren är kvällarna ljusa men ju närmare höstterminen vi närmar oss desto fortare blir det mörkt. Kan du hitta ljuspunkten där din skugga får olika färger?

Ny konstnärlig gestaltning

Till Stora torget planeras en ny konstnärlig gestaltning när torget ska rustas upp om något år. Ett konstprogram har arbetats fram i dialog med Uppsalas invånare. Konsten ska bidra till att torget blir en plats för möten, mångfald, trygghet och upplevelser. Konsten ska även berätta om torgets intressanta historia och unika utseende. Endast två torg i Sverige har så kallade slutna hörn. I väntan på den nya offentliga konsten har torget fått tillfälligt besök av Eva Kullgrens groda och kanin i brons. Kullgrens uttrycksfulla figurer är som tagna ur fablernas värld. Med lekfullhet och humor undersöker de vad det är att vara människa. Undrar just vad grodan tänker om att ha hamnat här på Stora torget?

Paviljong för vila

The 200 Year Pavilion är utformad för att återskapa stillheten, lugnet och känslan av att sitta under en trädkrona med ryggen vilandes mot stammen. Paviljongen är konstruerad av återbrukat virke som räddats från en fallfärdig sågverksbyggnad i Hälsingland. Byggnaden har varsamt nedmonterats och materialet har återanvänts i ett av White Arkitekters projekt. Det virke som blev över från det projektet har vi bearbetat för att skapa de tre utomhusmöbler som bildar The 200 Year Pavilion.

Sågverket byggdes i slutet av 1800-talet med virke från skogen runt omkring Järvsö i Hälsingland och har sett årstider och årtionden passera. Tidens gång har satt sina spår i materialet och varje märke blir en del av paviljongens historia.