Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Håll avstånd på restaurangen

Tillsammans minskar vi smittspridningen

När du besöker Uppsalas krogar och restauranger, tänk på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

Regler för servering av mat och dryck

Sedan 1 juli 2020 gäller en ny lag för serveringar. Kommunen har ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger, kaféer och andra matserveringar. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynen enklare och mer effektiv. Kommunen kan till exempel förelägga om åtgärder för att minska trängsel, besluta att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av en restaurang.

I Folkhälsomyndighetens föreskrifter finns regler och råd som innebär att serveringsställen behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Av föreskrifterna framgår att:

 • Mat och dryck får inte serveras till gäster mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Avhämtning av mat och dryck får dock ske under förutsättning att besökarna kan hålla minst en meters avstånd till varandra.
 • På serveringsställen får högst fyra personer i ett sällskap sitta tillsammans. Om en grupp som besöker serveringsstället uppgår till fler än fyra besökare ska gruppen delas upp i sällskap med högst fyra besökare i varje.
 • Varje sällskap får bara bestå av en person istället för fyra om serveringsstället utgör en del av en handelsplats till exempel butik, köpcentrum, varuhus eller galleria och inte enbart kan nås via en egen entré. Om serveringsställets entré delas med en handelsplats entré så gäller alltså bestämmelsen: endast en person per sällskap.
  Bestämmelsen gäller inte om serveringsstället håller sina entréer mot handelsplatsen stängda och endast har öppet utifrån.
  Mindre barn och andra personer som är i behov av stöd är undantagna från kravet: endast en person per sällskap.
 • Trängsel mellan personer i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
 • Bord och stolar bör placeras så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Detta avstånd gäller även rygg mot rygg.
 • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Att beställa och hämta mat vid disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
 • Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
 • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
 • Det ska vara möjligt för gäster att tvätta händerna med tvål eller så ska det finnas tillgång till handdesinfektion.

Mer information om de nya reglerna för restauranger

 

Du som gäst har också ett ansvar

Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För dig som gäst är det viktigt att följa dessa råd:

 • Håll avstånd (riktlinjen är minst en meters avstånd mellan sällskapen)
 • Flytta inte på bord och stolar när du besöker en restaurang eller kafé
 • Ät och drick vid bordet
 • Tvätta händerna
 • Hosta och nys i armvecket 
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk

Frågor och svar

På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du frågor och svar om de nya reglerna för restauranger .

Lämna tips om trängsel på matställen

Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljöförvaltningen. Du kan även lämna andra typer av synpunkter.

Observera att följande inte är trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:

 • Det är fler än 50 personer i restaurangen/på uteserveringen.
  Det finns ingen gräns preciserat i lagstiftning hur många som får vara på en servering. Men det får inte uppstå trängsel vilket innebär att det inte får vara mindre än en meter mellan olika sällskap.
 • Det är minst 1 meter mellan olika sällskap
  Gäster bör kunna hålla minst en meters avstånd till varandra. Dessutom behövs utrymme för att gästerna ska kunna dra ut stolarna. Inom ett sällskap gäller det personliga ansvaret för gästerna.

Miljöförvaltningen gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.

Det här gör kommunen

Tillsynsbesök hos restauranger

Just nu gör våra inspektörer från miljöförvaltningen oannonserade besök hos flera restauranger och kaféer i Uppsala. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.

Lättare att öppna uteserveringar

Med anledning av coronapandemin har kommunen infört en mängd stödåtgärder för företag. En av åtgärderna är att vi har slopat markhyran och snabbat på tillståndsprocessen för uteserveringar. Det gör det enklare för butiker och restauranger att flytta ut sin verksamhet till offentlig plats.

Läs mer om kommunens stöd till näringslivet

Hjälp och råd till restauranger

Kommunen kan hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna och tipsa om var du hittar mer information. Kontakta miljöförvaltningen om du har funderingar.

Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se

Rekommendationer och råd mot smittspridning på restauranger