
När du besöker Uppsalas krogar och restauranger, tänk på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.
Nya regler för servering av mat och dryck
Sedan 1 juli 2020 gäller en ny lag för serveringar. Kommunen har ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger, kaféer och andra matserveringar. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynen enklare och mer effektiv. Kommunen kan till exempel förelägga om åtgärder för att minska trängsel, besluta att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av en restaurang.
Nu finns tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som säger att det på restauranger, barer och kaféer bör vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap.
I Folkhälsomyndighetens föreskrifter finns regler och råd som innebär att serveringsställen behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Av föreskrifterna framgår att:
- Trängsel mellan personer i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
- Bord och stolar bör placeras så att sällskap kan hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Detta avstånd gäller även rygg mot rygg.
- Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Att beställa och hämta mat vid disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
- Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
- Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
- Det ska vara möjligt för gäster att tvätta händerna med tvål eller så ska det finnas tillgång till handdesinfektion.
Mer information om de nya reglerna för restauranger
Max åtta personer per sällskap och en meter i avstånd
Sedan den 3 november gäller mer strikta föreskrifter och allmänna råd för serveringsställen. Antalet personer i ett sällskap begränsas till åtta personer och det tidigare rådet om avståndet på en meter blir nu istället en regel att följa.
Nya regler för minskad trängsel och smittspridning på serveringsställen
Du som gäst har också ett ansvar
Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För dig som gäst är det viktigt att följa dessa råd:
- Håll avstånd (riktlinjen är minst en meters avstånd mellan sällskapen).
- Ät och drick vid bordet
- Tvätta händerna
- Hosta och nys i armvecket
- Stanna hemma om du känner dig sjuk
Frågor och svar
På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du frågor och svar om de nya reglerna för restauranger .
Lämna tips om trängsel på matställen
Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljöförvaltningen. Du kan även lämna andra typer av synpunkter.
Observera att följande inte är trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:
- Det är fler än 50 personer i restaurangen/på uteserveringen.
Regeln gäller inte för restauranger, caféer och andra matserveringar. - Det är minst 1 meter mellan olika sällskap
Gäster bör kunna hålla minst en meters avstånd till varandra. Dessutom behövs utrymme för att gästerna ska kunna dra ut stolarna. Inom ett sällskap gäller det personliga ansvaret för gästerna.
Miljöförvaltningen gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.
Det här gör kommunen
Informationsbesök hos restauranger
Just nu gör våra inspektörer från miljöförvaltningen oannonserade besök hos flera restauranger och kaféer i Uppsala. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.
Informationsbesök ska hindra smittspridning på restauranger
Trängselreglerna följs på de flesta matställen i Uppsala
Pågående informationskampanj
Tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare har vi startat en informationskampanj om vikten av att hålla avstånd. Som en del i kampanjen kommer vi att förse restauranger med affischer och annat informationsmaterial som gör det enklare att följa regelverken.
Samverkan för minskad smittspridning i Uppsalas restaurangmiljöer
Lättare att öppna uteserveringar
Med anledning av coronapandemin har kommunen infört en mängd stödåtgärder för företag. En av åtgärderna är att vi har slopat markhyran och snabbat på tillståndsprocessen för uteserveringar. Det gör det enklare för butiker och restauranger att flytta ut sin verksamhet till offentlig plats.
Läs mer om kommunens stöd till näringslivet
Hjälp och råd till restauranger
Kommunen kan hjälpa restauranger och kaféer att följa de nya bestämmelserna och tipsa om var du hittar mer information. Kontakta miljöförvaltningen om du har funderingar.
Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se