Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Cykling utan ålder

Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Genom satsningen får fler personer möjlighet att uppleva stad, park och natur. De får frisk luft, känna vinden i håret, kan höra fågelsång och kanske stanna till vid ett café längs vägen. Några vill besöka barndomens kvarter och uppleva minnen, andra vill ta del av nya upplevelser i stad, park och natur. Ibland genomförs gruppcyklingar med flera cyklar.

Uppsala vill bli bästa cykelstaden

Uppsala kommun har som målsättning att bli Sveriges bästa cykelstad. Genom Cykling utan ålder vill vi att fler ska få möjlighet att cykla mer, oavsett ålder.

Läs mer om hur Uppsala kommun arbetar med cykelfrågor.

Föreningen Cykling utan ålder och Röda Korset i Uppsala

Den ideella föreningen Cykling utan ålder och Röda Korset driver cykelverksamheten i samverkan med kommunens verksamheter men tar även ut äldre hemmaboende på cykelturer. Närstående kan också låna en cykel.

Det finns idag tio cyklar i kommunen varav två är anpassade för rullstolsburna passagerare. Inom kort kommer 27 cyklar att finnas till förfogande, varav fyra rullstolscyklar. Cykling utan ålder och Röda Korset äger totalt fem cyklar som de lånar ut till olika boenden.

Cykling utan ålder ansvarar även för utbildning av frivilliga eller närstående som vill bli cyklister. Under kursen tränar cyklisten på att hantera cykeln på ett säkert sätt både ur trafiksynpunkt och för passagerarnas komfort och trivsel under åkturen.

Bli volontär

Är du intresserad av att bidra och hjälpa äldre eller personer med funktionsnedsättning ut på utflykt? Här kan du anmäla dig och boka in turer genom föreningens bokningssystem.

Anmäl dig som volontär på cyklingutanalder.se.

Uppsala arbetar för att bli en äldrevänlig kommun

Uppsala är medlem i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för äldrevänliga städer. Syftet med medlemskapet är att förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor.

Läs mer om arbetet för en äldrevänlig kommun.

DSC_6803_900px.JPG